Хитри приложения на солта, за които не знаеш

7356
Хитри приложения на солта, за които не знаеш
Снимка: iStock

Всички имаме вкъщи сол за готвене и е много ясно за какво служи. Малцина обаче са хората, които познават многото качества, които този минерал притежава за почистване на дома, както и за други приложения.

Употреби на сол за домакинско почистване

1. Избегнете гъбичките

Неизбежно е завесата за душ да мухляса поради влажност. За да избегнете това, измийте ново перде със солена вода, преди да го използвате и ще забравите за гъбичките завинаги.

2. Върнете блясъка на медта

За да почистите медни предмети, можете да смесите сол с брашно и оцет или лимон. Разтрийте повърхността с тази смес, но направете малък тест преди това, за да проверите резултата.

3. Свещи, които издържат по-дълго

Със сол можете да предотвратите толкова бързото изгаряне на свещите. За да направите това, имате нужда само от много концентриран разтвор на солена вода, за да накиснете свещите за няколко часа. След това ги подсушете добре и са готови за употреба.

4. Прогонете мравките

За да не претърпите ново нападение от мравки, трябва само да поръсите със сол местата, където се появяват те или да напръскате с 25% разтвор на сол във вода. 

5. Премахнете лошите миризми

Не можете да се отървете от неприятната миризма на вашите обувки? Просто трябва да поставите няколко супени лъжици сол в няколко платнени торбички, да ги поставите в обувките си и да ги оставите за една нощ. За по-интензивен ефект поръсете солта вътре в обувката.

5 признака, че прекаляваме със солта

Вие сте подути и подпухнали Прекаленото количество сол в храната ще накара тялото ви да задържа вода и поради излишната течност в тъка...

6. Естествен освежител за въздух

Ако искате къщата ви винаги да мирише добре,  можете да поставите чаша със сол и 20 - 30 капки от етеричното масло, което ви харесва най-много. Можете дори да добавите листенца от роза или кората на портокал, за да направите аромата по-интензивен.

7. Измийте съдомиялната машина

В рамките на домакинското почистване, за да не се налага да използвате специализирани продукти за почистване на съдомиялната машина, можете да постигнете същия резултат с лимонов сок и сол.

8. Почистете кухненската дъска

9 трика за почистване със сол

Едва ли има кухня в съвременния свят без сол. Тази бяла подправка се използва в почти всяко ястие, но има и много други приложения, за ...

Кухненските дъски абсорбират влага и петна от готвене. За да премахнете всички натрупани бактерии, навлажнете малко сол и я разтрийте в дъската. Оставете да престои пет минути и изплакнете с вода.

9. Отпушете тръбите

Почистването на дома с вода и сол е много по-безопасно от използването на химически продукти, които могат да бъдат опасни. За отпушване на тръби също е много ефективен. Смесете пет супени лъжици разредена сол в литър вряща вода и бавно излейте продукта в канализацията.

10. Сбогом на петната от дезодорант

Избелващите свойства на солта ще ви помогнат да премахнете петна от дезодорант от дрехите си. За да направите това, загрейте половин литър вода и добавете четири супени лъжици сол, накиснете дрехите в сместа за няколко часа и изперете както обикновено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com