Храни и напитки, които ще направят чудеса с ноктите ви

3493
Храни и напитки, които ще направят чудеса с ноктите ви
Снимка: iStock

Ноктите ни са изненадващо здрави, без да го подозираме. Доказано е, че здравината им не отстъпва на копитата на коня. Все пак това не пречи да ги чупим и нараняваме. Ноктите освен това се пукат често поради прекомерна сухота или влага, употреба на лакочистители и други. Има обаче много натурални средства, с които да се поддържат лесно. Ето някои от тях.

Храни и напитки полезни за ноктите

1.    Краставици - чупливите нокти могат да бъдат поддържани с достъпна храна, каквато е красавицата. Този зеленчук съдържа витамини - А, Е, В1, В2, В3, С. Калцият и желязото от микроелементите правят ноктите много устойчиви. Нужно е само да се накиснат ноктите в сок от краставица за 5 минути всеки ден.

2.    Масло от чаено дърво - това масло е известно с противогъбичните си качества, а освен това заздравява нокътната плочка. Ако имате гъбички на ноктите, ползвайте етеричното масло от чаено дърво. Потапя се тампон в маслото и се слага върху нокътя за няколко минути.

Не допускайте тази грешка – разберете как най-бързо се маха ноктопластика

3.    Лимонов сок и хлебна сода - за да се избелят и заблестят ноктите, добре е да се натъркат ноктите с резен от лимон и после да се почистят с тампон, напоен в сок от цитруса. Оставя се да подейства за 10 минути. За да се почистят дълбоко, лимоновият сок може да се смеси със сода за хляб на кашица. Получената смес се нанася и оставя да действа. Изчетква се с четка за зъби.

4.    Масло от риган - то е алтернатива на чаеното масло. То съдържа тимол със силни антибактериални свойства. При проблем с гъбички по ноктите е добре да се масажират с тампон, напоен с масло от риган.

8-те най-актуални маникюра за лято 2022

5.    Храни, съдържащи биотин - за да растат бързо ноктите, ще помогнат храните, богати на биотин. Този витамин е в състояние да заздрави нокътната плочка само за няколко седмици. Ядките, карфиолът, варените яйца, бананите и гъбите са богати на биотин.

6.    Кокосово масло - това масло подхранва и овлажнява ноктите и поддържа кожичките около нокътната плочка. Няколко капки са достатъчни, които да се втрият в нокътя, докато ги абсорбира.

Какъв маникюр да си направим според тоалета?

7.    Ябълков оцет и вода - добре е да се направи разтвор от оцет и вода в равни части. Ноктите се потапят и се държат около 30 минути. Може да се  нанесе с тампон ябълков оцет върху ноктите при случаите, когато са увредени и имат нужда от укрепване.

8.    Чесън - известно е, че чесънът притежава антибактериални свойства, които премахват упоритите гъбички. Няколко скилидки се смачкват и се прави паста, която се нанася върху заразената зона. Оставя се да подейства и се отмива.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно