Храните ли кучето си правилно

18451
Храните ли кучето си правилно
Снимка: Adriana Morales / Pixabay

Храната влияе на кучето ви във всяка възраст. То му дава нужната енергия и заряд, така че да се движи, играе и бъде щастливо. За да имате здраво куче, трябва да се съобразявате с основни правила при храненето. В следващите редове ще обобщим информацията по някои основни въпроси, които са свързани с храненето.

Как да преценим колко трябва да се храни едно куче?

Според ветеринарите, не трябва да храните кучето си повече от 2 пъти на ден. Това е напълно достатъчно за едно възрастно куче. Това от своя страна не е устойчиво решение и може да варира от няколко фактора.

Породата е решаваща при храненето на кучето. По-големите кучета се нуждаят от повече храна, за разлика то по-малките. Порцията трябва да бъде съобразена с килограмите на самото куче.

На следващо място е здравословното състояние. Има кучета, които страдат от здравословни проблеми или затлъстяване. За тези кучета специалист изготвя специална диета, която трябва да следвате стриктно, за да може кучето да се чувства добре. Ако мислите, че и вашият домашен любимец спада към тази група, то се обърнете към лекаря му, за да се установи дали това е така.

Годините са другият основен фактор, който трябва да се вземе под внимание. Колкото по-възрастно е дадено куче, толкова и повече се обръща внимание на неговата реакция към храната. Важно е да не сменяте често храната им и честотата на храненето, а де се придържате към установен режим.

Колко трябва да се хранят малките кученца?

В първите дни те се хранят с мляко от майката. През този период грижите са поети от нея. В момента, в който минат на суха кучешка храна – всичко пада на вас. В първите 3 месеца кученцата се хранят често, защото имат нужда от енергия:

9 интересни факта за кучетата, които вероятно не сте знаели!

Ако сте опитен собственик на куче, вероятно вече знаете често срещаните факти, например, че те живеят рамо до рамо с човека от хиляди г...

·         Малки породи – 4-6 пъти дневно

·         Средни породи – 3 пъти дневно

·         Големи породи – 3-4 пъти дневно

Когато започнат да ядат кучешка храна, добре е да смествате в началото млякото с храната, за да могат да свикнат по-лесно. С времето намалете количеството храна, за да предотвратите затлъстяване.

Колко трябва да ядат възрастните кучета?

Обикновено в тази фаза критерии за количеството храна е теглото на кучето. Обикновено големите кучета изискват повече калории, отколкото малките. Това е логично и именно тази схема се следва при храненето.

Дали тъгува наистина вашето куче, когато ви няма, или на нас ни харесва да мислим така?

Нека разгадаем какво се крие зад кучешките емоции. Караме ли ги да се чувстват изоставени и всъщност знаят ли какво е време, малките ни...

Големите кучета са около 45-60 кг, докато малките са до 10 кг. Можете да потърсите таблица или пък да поискате такава от лекаря на кучето, за да се ориентирате по-добре. Трябва да можете да изчислите правилно количеството храна, за да бъде кучето здраво и щастливо. Не забравяйте и да му осигурите нужното движение за деня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как най-лесно да успокоим стомаха на кучето?

Какво може да каже любимият ви чай за вас и вашия характер?

Защо пиенето на алкохол на гладно е опасно за нас?

Как дафинов лист може да ви помогне за мечтаното отслабване?

Каква е разликата между светкавици и гръмотевици и от какво се получават гръмотевиците?

Като Анджелина Джоли: Какъв гардероб да изберат момичетата с широки рамене?

Как да се справим със сърбежа от многото ухапвания от комари?

Най-разтърсващото стихотворение на Дора Габе

Любовен съвет за всяка зодия за 29 май 2024

Таро хороскоп за 29 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com