И Путин, и Зеленски се казват Владимир. Какво означава това име?

23393
И Путин, и Зеленски се казват Владимир. Какво означава това име?
Снимка: Колаж - Actualno.com

Известно е, че руският президент Путин и украинският президент Зеленски имат „едни и същи имена и различни фамилии“? И двамата лидери се казват Владимир, пише китайското издание Sina.

Какво е специалното в това име? Какво е значението на името "Владимир"?  Да започнем със структурата на славянските имена в Източна Европа

Обикновено имената на хората в този регион се състоят от три части: собствено, бащино и фамилно име. Първото е собствено име, различно е за всеки човек, бащиното е образувано от името на бащата, а фамилията е обичайното фамилно име, като нашето.

Вземете например руския президент Владимир Путин: пълното му име е „Владимир Владимирович Путин“, където първата част „Владимир“ е името, последната част „Путин“ е фамилията, а средната част „Владимирович“ е бащиното име. Благодарение на патронима можем да разберем, че бащата на Путин също се казва Владимир.

Всъщност "Владимир" е много разпространено мъжко име в Източна Европа. В Китай модата за имената непрекъснато се променя, а в съвременния руски има само няколкостотин често срещани имена, така че често децата се наричат "Владимир".

„Владимир” звучи много мощно и авторитетно. Произходът на това име може да се проследи още в старославянския език и означава „този, който владее света“.

Колко популярно е името "Владимир"?

Освен сегашния държавен глава, Владимир се казваше и Ленин, известният водач на Октомврийската революция, вдъхновител и създател на Съветския съюз.

Също така името „Владимир“ носят бившият главнокомандващ на руския флот Королев, бившият генерален секретар на Шанхайската организация за сътрудничество Норов, журналистът и водещ на програмата „Вечер с Владимир Соловьов“ Соловьов, покойният основател и председател на Либералнодемократическата партия Жириновски и много други личности.

Освен това космонавтът Аксенов, два пъти награждаван с медал „Герой на Съветския съюз“, също е кръстен Владимир.

В литературните и художествените среди името „Владимир“ е дадено на съветския драматичен актьор и музикант Висоцки, известен като „един от най-добрите актьори на Хамлет в света на 70-те години“, на руско-американския писател Набоков, един от най-добрите популярни съветски поети от „сребърния век” Маяковски и други фигури на изкуството.

В Украйна лицата на двама "Владимир" - великият княз Владимир и съветския учен Вернадски - са изобразени съответно на монетата от 1 гривна и на банкнотата от 1000 гривни.

Първият е древен държавник и владетел, покръстил Киевска Рус и застанал начело на Православната църква. Вторият е сред основателите и първи президент на Украинската академия на науките.

Освен имената на хората, близо до столицата на Русия Москва, има и Владимирска област, чиято столица е град Владимир. Тази област някога е била важен политически, икономически и културен център на древна Русия. Сега е една от най-популярните туристически дестинации в близост до столицата.

Дори в руския флот има стратегическа ядрена подводница "Княз Владимир", която някога е била наричана "основа на бъдещата морска ядрена мощ на Русия" заради отличните си характеристики.

Името "Владимир" все още е често срещано

„Владимир“ не винаги се свързва с известни личности.

Това име е дадено например на библиотека в Беларус, на крайбрежен парк в Украйна и на метростанция в Русия - "Владимирская".

Името "Владимир" е широко използвано в славянския регион по културни и религиозни причини, отбелязано от няколко известни носители, а след това мирно съжителство с хода на историята и в крайна сметка става все по-малко популярно. Днес те вече не се наричат така толкова често.

Статистиката показва, че "Владимир" като име достига пик на популярност през 30-те и 40-те години е било най-популярното име за момчета. След 80-те години името постепенно изпада от десетте „най-често срещани имена“.

Днес новородените момчета в Русия и Украйна все по-често се наричат "Александър", "Артем" и "Михаил".

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com