Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли градове в България с буквата "Ф"?

12 февруари 2024, 08:45 часа

Сещате ли се за град в България с буквата "Ф"?

Няма такъв. Но има 17 села, чието име започва с тази буква, като в някои области съществуват села с едно и също име. Ето кои села дублират имената си.

Филипово

Още: Експерти алармират: Половината от новите коли не са подходящи за европейските градове

Две са селата с това име - в  област Благоевград и в област Хасково.

Филипово, област Благоевград

Разположено е в планински район в Югозападна България, на 1 км от пътя, свързващ Добринище с Гоце Делчев. Целият път между селата Филипово и Осеново е съпроводен с интересни скални образувания. Сред най-интересните е скалният феномен “Сватбата” между двете села, по посока Вищерица. Представлява скално образувание, наподобяващо сватбари, свързано с легендата за зла свекърва, която прокълнала сватбарите да се вкаменят. Днес в селото живеят 608 души.

Филипово, област Хасково

Още: Кои са топ 5 на най-големите градове в Испания

Това е едно от най-малките села в България, в което живеят едва 7 души. Намира се в община Тополовград, в ниските източни части на Сакар, на двата бряга на река Филиповска. Отдалечено е на 3 км от мястото, където река Тунджа става гранична река с Турция. Селото е сред хълмист, обезлесен терен, подходящ за дребно животновъдство и лозарство. От селото се вижда крепостта Маточина. Крепостта Маточина, наричана още Букелон, се намира на висок хълм край село Маточина и е опасвала цялото било със своите 150 м дължина и 60 м широчина. Висока е 18 м и представлява внушителна и величествена гледка сред околния пейзаж. Има формата на кръст, като по-късата му част е ориентирана към изток, а по-дългата - към запад.

Фотиново

Две са селата с това име в  област Пазарджик и област Кърджали.

Фотиново, област Пазарджик

Още: Топ 10 на най-красивите градове в Италия, които всеки трябва да посети

Разположено е в община Батак, в Северозападни Родопи, на двата бряга на река Фотинска. На изток селото граничи с язовир “Въча”. Сред по-забележителните върхове около селото са Санджака, Чаталкая, Калето, Черни връх, Беймандра, Могилата и др. На запад се очертават билото на Западните Родопи, Рила и Пирин, които се виждат от околовръстните височини. Най-високият връх е Баташки снежник - 2080 м.

Днес в селото живеят 510 души, повечето от които са мюсюлмани. Край селото се намира Фотинският водопад, който впечатлява с неповторима красота. Състои се от 3 пада, като най-големият е около 16 м, а другите са съответно около 7 и 6 м. Общата му височина е 30 м и се намира на 900 м надморска височина.

Фотиново, област Кърджали

Селото е разположено в община Кирково и е сравнително голямо. Населението му наброява 1100 души.
Сред забележителностите в района е вековният чинар, който се намира непосредствено до джамията на Фотиново. Чинарът впечатлява със своите размери - обиколката на ствола му е 6,30 м. Короната е цяла и добре запазена. Дървото е на около 400 години и е обявено за защитен обект от 1979 г.

Още: Топ 10 на историческите градове в България

Близо до селото се намира комплекс “Костенурките”. Представлява каменни образувания от Каменната епоха. Формите са издълбани в скалите край село Фотиново и наподобяват корубите на водни костенурки, откъдето идва и името на това т.нар. “светилище”. Скалните “костенурки” са многобройни, като три от формите са ясно различими. Най голямата от тях е с размери 7,6 / 5,35 м.

Едно от най-колоритните села с “Ф” в България е село Факия.

Факия, област Бургас

Село Факия се намира в Странджа, на 17 км от границата с Турция. През селото минава Факийска река. Днес в селото живеят около 410 души.

Още: Топ 5 на най-големите градове в Англия

Факия е прочуто с провеждане на един от най-старите български ритуали, с който се бележи средата на лятото - Еньовден.  На Еньовден всички моми се събират в една къща и там обличат едно 5-6-годишно момиченце като булка: с дълга бяла риза и червена връхна дреха, наречена кават. Забулват го с червено було, а на главата му поставят сребърна пара и венец от еньовче. Едно по-едра мома вдига Еньовата буля върху раменете си и цялото шествие започва да обикаля селото, нивите, градините, кладенците и чешмите. През цялото време момите пеят еньовски песни. С тази ритуална обиколка те молят от Свети Еньо здраве и плодородие.

Като обиколят селото, отвеждат Еньовата буля в същата къща, където са я стъкмили. Тук започва "напяването" на момините китки, набрани от момите още предния ден и оставени в бяло менче под трендафил, през нощта да ги видят и погалят звездите Еньовата буля вади всички китки една по една, а през това време другите моми припяват, като наричат за какъв момък ще се омъжи съответната девойка.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес