Иновации в имплантологията и естетичната стоматология.

1258
Иновации в имплантологията и естетичната стоматология.
Снимка: iStock

Бъдещето на дигиталните технологии, роботите и изкуственият интелект ще заемат все по-важно място в живота на хората. И дори да изглежда, че дните, в които човечеството ще получава медицински грижи от роботи, все още са далеч, високите технологии и в областта на медицината се развиват и навлизат в практиката с особено бързи темпове. Стоматологията не прави изключение от това и България е в крак с тези световни тенденции.

В гр. Троян в офиса на МДЦ Медикал Дент Консулт ЕООД съвместно с екип от Технически Университет в София беше разработен и демонстриран първият в България роботизирано регулиращо устройство с приложение в стоматологията, посредством което да се улесни и автоматизира ситуирането и монтажа на зъбен имплант в устната кухина, което да осигури прецизност при пробиването на костта.

Презентацията беше водена от д-р Бранимир Кирилов в гр. Плевен, като беше демонстриран иновативният прототип, с което да се намали многократно времето, за което се осъществяват етапите на ситуирането и монтажа на зъбен имплант в устната кухина и да се осигури възможност за поставянето на предварително изготвена постоянна коронка. Освен това с помощта на него ще се предотврати риска от възникване на грешки и отклонения при пространственото ситуиране в процеса на извършването на операцията, което ще осигури висока прецизност на процеса.

Устройството е проектирано да осигури универсалност, като се настройва за всеки пациент, в зависимост от размера на челюстта и осигурява възможност за правилно водене на фрезите в пространството по време на подготовката на костното легло, спира въртенето на импланта в точния момент, така че предварително изготвената коронка да може да се свърже правилно с импланта.

Към настоящият момент разработката на роботизираното устройството е преминало тестове за валидиране на технологията и доказване на функционалностите му в симулирана среда (TRL 6). За да бъде пуснат на пазарна един продукт е необходимо да премине през останалите етапи на разработка а именно през TRL 7 - Прототип, демонстриран в операционна среда, TRL 8 - Завършена и сертифицирана система/продукт, TRL 9 - Изпробвана система в операционна среда. Но тъй като роботизираното регулиращо се устройство с приложение в стоматологията е медицинско изделие, освен достигане то TRL 9 е необходимо устройството да премине тестове и сертификация за безопасно медицинско изделие. Изискват се редица разрешителни, както и провеждане на клинични изпитвания за безопасно медицински изделие, които се провежда с цел: потвърждаване, че при нормални условия на употреба изделието изпълнява една или повече от функциите, определени от производителя; идентифициране на нежелани странични ефекти при нормални условия на употреба на изделието; преценка доколко идентифицираните нежелани странични ефекти са в рамките на приемливия риск, преценен спрямо ползата от предвиденото предназначение на изделието.

Предстоят множество срещи с потенциални инвеститори, които произвеждат медицинска дентална техника, като TAKARA BELMONT USA, SIRONA DENTAL SYSTEMS LLC, A DEC INTERNATIONAL, както и за местни и международни фондове, с подкрепата на които да се осигурят допълнителни финансови средства, за да се достигне до ТRL 9, роботизираното устройство да премине през изпитвания и продукта с цел пазарното му внедряване.

Ето какво още сподели д-р Бранимир Кирилов за ролята на новите технологии в стоматологията и работата на Medical Dent в научно изследователската дейност която развива през последните 4 години.

Кои са трите най-големи предимства, които виждате след внедряването на тази технология в стоматологията?

Бих казал, че предимствата за стоматологията като цяло са много. Първо по-важност е това, че те дават възможност за едно много по-добро планиране на лечението и запознаване на пациента с възможния краен резултат. Второто голямо предимство е сигурността, с която можем да извършим лечението, тъй като сме водени от самото начало от един предварително зададен план и автоматизиран процес. Като трето предимство мога да изтъкна многократно съкратеното време за изпълнение на лечението и Точността на поставяне на имплантите като се премине към протезиране, без да е необходимо да се вземе отпечатък по стандартните начини. Устройството може да пробива костното легло, без необходимост от ръчна манипулация на зъболекаря, той се управлява отдалечено от централно програмно управление. Но преди пускането му на пазара трябва да премине всички етапи за медицински дентален робот с цел безопасността на пациента.

Бъдещето на стоматологията принадлежи на роботизираното и тази тенденция ще навлиза все по-силно в професията ни по цял свят. До този момент технологиите навлизат най-вече в областта на зъботехниката, заменяйки физическият труд на зъботехниците, но в бъдеще очаквам те да започнат да заместват и част от работата на стоматолозите и денталните асистенти.

А каква е следващата стъпка, която ще направите в Medical Dent? Имате ли планове за внедряване на още нови технологии?

Целта е да предлагаме цялостно дигитално решение за всеки пациентски случай, с всички необходими компоненти от планирането до завършването му. Да намалим времето прекарано на стола и броя на посещенията на пациентите. Ние вярваме в отворената дигиталната стоматология, която гарантира по-голям контрол и гъвкавост в процеса на възстановяване на усмивките на нашите пациенти. Нашите услуги са разработени на модули с фокус върху качеството и ефективността.

Проектът е реализиран от екипа на Medical Dent и Технически Университет София в гр. Троян, а идеята за него е на д-р Бранимир Кирилов, имплантолог, орален хирург и основател на стоматологичния център. Инвестицията на стойност 656 000 хил. лв. е осъществена с подкрепата на ОП "Иновации и конкурентоспособност ‘

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com