Интериор за мързеливи: Ето как да прекарате по-малко време в поддържане на реда

7227
Интериор за мързеливи: Ето как да прекарате по-малко време в поддържане на реда
Снимка: Istock

Експертът описа интериора, който ще изисква минимални разходи за почистване

Стилният интериор е мечта на всеки, но много често решенията, които дизайнерите предлагат, изискват инвестиция на време и енергия, за да се поддържа цялата къща в първоначалното й естетично състояние. Всички тези отворени рафтове в кухнята или дебелите килими са много красиви, но почистването на такива решения ще отнеме много време. Възможно ли е да се създаде интериор, който не изисква такива глобални разходи? Разбира се, да! Анастасия Синитская, дизайнер и куратор на училище по интериорен дизайн, разказа как да го направим.

Функционално обзавеждане

За да създадете практичен интериор, изберете мебели, които са не само красиви, но и функционални. Например, разтегателен диван или маса с чекмеджета ще ви позволи да се възползвате максимално от пространството и да съхранявате нещата по удобен начин.

Изберете мебели, които са лесни за поддръжка. Например здрави платове, които не събират прах и котешки косми, или мека мебел със свалящи се калъфи. Лесно се перат всякакви замърсявания.

Когато избирате кухненски комплект, имайте предвид, че върху лъскавите фасади остават пръстови отпечатъци, които след това трябва постоянно да се трият. По-добре е да се даде предпочитание на матови повърхности в неутрални тонове.

Липсата на тези 6 неща показва евтин интериор

Закрито съхранение

Колкото повече шкафове с врати има в къщата ви, толкова по-лесно е да я поддържате в ред. Още на етапа на ремонта се опитайте да осигурите места за всичко - от съхранение на домакински уреди и прибори за почистване до сезонни предмети, които се почистват за зимата.

Чудесно е, ако е възможно да се организира такова затворено хранилище във всяка стая - в кухнята това могат да бъдат високи шкафове до тавана или дори пълноценен килер, в спалнята - вграден гардероб или съблекалня, в банята - шкаф под мивката и шкаф над нея.

Колкото по-малко неща имате в къщата си на видно място, толкова по-лесно е да поддържате чувство за ред и да не създавате визуален шум.

Минимален декор

Декоративните елементи могат да добавят индивидуалност към интериора, но също така изискват постоянна поддръжка и почистване. За практичен интериор се препоръчва да се сведе до минимум количеството декор и да се изберат елементи, които не изискват специални грижи. Например картина вместо изобилие от фигурки, събиращи прах.

Не прекалявайте със сувенири по рафтовете. Нека има книги и едно-две красиви малки неща, които лесно се взимат и избърсват праха под тях.

5 тайни на стилния и модерен интериор: Сега всеки може да се справи с тази задача

Всичко си има място

Разделете пространството на функционални зони, така че всички предмети да имат своето място. Например, създайте кът за четене с фотьойл и рафт за книги, работно пространство с удобно бюро и място за съхранение на документи. Това ще помогне да се избегне безпорядъкът и хаосът в интериора.

Винаги е по-лесно да използвате елементи, ако са на правилното място.

Автоматизирайте и делегирайте

Използвайте модерни технологии и устройства, за да автоматизирате някои задачи в къщата. Например робот-прахосмукачка или автоматична система за напояване на растения може да направи живота ви много по-лесен и да спести време за почистване и поддръжка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Томина неделя 2024 - кога се пада и какво се прави

Стихотворение за 9 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 9 май 2024

Таро хороскоп за 9 май 2024

Кой има имен ден днес, 9 май, 2024 г. Честито!

Не носите чорапи докато спите, а може би трябва

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Три зловещи знака, че скоро ще ви сполетят неприятности: Ако ги забележите, пазете се

9 неща, които една богата жена никога не би носила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Томина неделя 2024 - кога се пада и какво се прави
Томина неделя 2024 - кога се пада и какво се прави

В последния ден от седмицата след Великден църквата чества Томина неделя. Празникът е известен още като Великден на мъртвите, Малък Великден,...