Изненадващи употреби на солта, които вероятно не знаете

7245
Изненадващи употреби на солта, които вероятно не знаете
Снимка: iStock/Guliver

Солта е една от най-популярните подправки в света. Той не само подобрява вкуса на много ястия, но и перфектно запазва храната. Благодарение на свойствата си, може да се използва и извън кухнята. Тя може успешно да замени перилни препарати и други химикали, използвани в много ежедневни дейности.

Почистване на вази

Дъното на вазите често е покрито с остатъци, които трудно се отстраняват. За да се отървете от мръсотията, сложете шепа сол в каната и избършете страните й с гъба, напоена с пяна. Ако отворът на съда е твърде тесен, за да може ръката ви да го посегне, излейте го с вода и го разклатете енергично. След изплакване той ще бъде чист като нов.

Грижи заплетеници, ковертури, гоблени

Всичките плетени аксесоари които имате в дома си пожълтяват с времето. Това може да се предотврати, като се почистят с… саламура от сол. Веднъж годишно ги търкайте с четка с помощта на топъл разтвор на солена вода. В резултат на това плетените аксесоари ще запазят естествения си вид за дълго време.

Лек за петна от вино

Няма нищо по-лошо от това да излеете чаша вино върху ярък килим. Пълното и безопасно отстраняване на мръсотията е почти невъзможно (хлорните избелващи средства могат да обезцветят тъканта). Ако петното е прясно, бързо го навлажнете с много студена вода и след това го поръсете със сол. След около 15 минути го избършете. Ако мръсотията вече е изсъхнала, поръсете я с лимонов сок или оцет и след това поръсете кристалната подправка върху нея.

Мазни петна 

По подобен начин можете да се отървете от мазни петна и петна от различни материали. За да има по-добър ефект, може да  подкрепите соления разтвор с няколко капки салицилов алкохол.

Средство за лоши миризми

Без значение къде се открива миризмата, независимо дали в хладилника, в обувките или на дъска за рязане, лесно можете да се отървете от нея с помощта на сол. Изсипете подправката в торбичка с муселин и я поставете на място, където искате да премахнете дразнещите аромати, или я разтрийте върху мръсни предмети.

Предпазване от избледняване

Страхувате ли се, че новите ви цветни дрехи или кърпи ще избледнеят бързо? Добавете половин чаша от бялата подправка към прането си. Боята на тъканите ще бъде фиксирана и няма да избелее по никакъв начин. Добавянето на сол към пералнята има и други предимства - предотвратява боядисването и намалява неприятната миризма на барабана.

Солта си струва да се използва за измиване на бели завеси. Изсипете шепа подправка в отделението за течности преди последното изплакване и завесите ще заблестят в снежно-бяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

Знаете ли колко е дълга Стара Планина

5 мощни талисмана за късмет, успех и пари

Отношенията ви са в криза? 4 знака, че Вселената тества връзката ви

Как да върнем страстта във връзката си?

3-те принципа, върху които се гради щастливият семеен живот

Как да превърнете вазата в талисман за сбъдване на желания?

5 неща за себе си, които трябва да кажете само на мъжа, за когото ще се омъжите

Модните тенденции, които се върнаха от миналото и защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com