Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яжте всичко и отслабвайте: какво трябва да знаете за интервалното гладуване

14 юни 2024, 16:00 часа

На мястото на други модерни днес тенденции за „отслабване“ идва т.нар. интервално хранене. Или интервалното гладуване - кой както го харесва повече. Същността на този режим е проста: един ден се разделя на две части. През едната от тях можете да ядете каквото си поискате, а през другата трябва да гладувате.

Разрешени са само вода, чай и кафе без захар.

Това е принципът на хранене, практикуван от много холивудски звезди - от Миранда Кер до Дженифър Анистън. И всички те изглеждат страхотно. Но дали тази система е подходяща за всеки?

Можете да правите всичко, но по часове

Целият свят започна да говори за интервалното гладуване (фастинг), след като японският учен Йошинори Осуми откри, че по време на гладуването клетките ни се освобождават от всички вредни и ненужни токсини и буквално се подмладяват. След това известни биохакери от Силициевата долина се заинтересуваха от „терапевтичното гладуване“. А след това звездни диетолози започнаха да разработват системи за интервално хранене за своите известни клиенти. И, разбира се, всичко това стигна до хората.

Интервалното хранене започна да набира популярност за нула време. Желаещите да отслабнат при такава диета са привлечени от нейната простота (не е необходимо да се изчисляват калориите и количеството мазнини, белтъчини и въглехидрати в дадено ястие). Но основното е възможността да се консумират всякакви продукти. Пица, сладкиши, чипс, пържени крилца... Можете да ядете всичко! Но само за ограничен период от време.

Полезно ли е гладуването и колко дни трябва да се прави?

Съществуват няколко варианта на тази диета

14/10 - 14 часа гладуване и 10 часа, когато можете да се храните.

16/8 - пълен отказ от храна в продължение на 16 часа и 8 часа, когато е позволено да се яде.

20/4 - 20 часа гладуване и две хранения в рамките на 4 часа.

24 - един разтоварващ ден в седмицата, когато не е позволено да се яде. През останалите 6 дни можете да се храните както обикновено.

Най-разпространеният вариант на гладуване е 16/8. За да се придържате към този режим, е достатъчно да откажете късната вечеря и ранната закуска. Например, вечеряйте в 19 ч., а сутрин яжте не по-рано от 11 ч.

Звезден метод

Много холивудски красавици признават, че дължат стройното си и стегнато тяло на интервалното гладуване. Например партньорките в сериала „Сутрешно шоу“ Дженифър Анистън и Рийз Уидърспун се придържат към гладуване 16/8.

Според Анистън денят ѝ обикновено започва с чаша сок от целина, медитация и тренировка: „Правя периодично гладуване, така че сутрин не ям. Забелязах голяма разлика във външния си вид, когато започнах да се въздържам от храна в продължение на 16 часа". А Уидърспун предпочита чаша зелен сок и кафе за закуска.

Кортни Кардашиян, която не яде след 19 ч., също следва подобна система на хранене: „Ям следващото хранене едва на следващия ден: около 11 ч., след тренировка. Хали Бери пък не докосва храна преди обяд (14:00 ч.).

Каква е уловката?

Но ако тази система беше идеална, всички момичета по света щяха вече да ходят с параметрите 90-60-90. Нека разгледаме подводните камъни заедно с диетолога и специалист по хранене Ирина Савелиева.

Интервалното гладуване (или само няколко разтоварващи дни) може да бъде полезно при определени здравословни проблеми. В рамките на разумното, разбира се. Например ограниченията на храната забавят възпалителните процеси, нормализират кръвното налягане и регулират нивата на инсулина. Но всичко това трябва да се прави само под контрол и по съвет на лекар. Е, и отстраняването на токсините и шлаките по принцип е слабо свързано с режима на гладуване.

Що се отнася до гладуването като метод за отслабване, това е малка хитринка на звездните диетолози. Първо, в този подход няма нищо принципно ново, с изключение на името. Логично е, че ако човек не се храни, той при всички случаи ще отслабне. Всички диети и хранителни системи се основават на ограничаване на калориите (изразходвай повече, отколкото получаваш).

Периодичното гладуване: Схеми за начинаещи

Второ, оказва се, че интервалното хранене трябва да се превърне в начин на живот. И да го следвате не за седмица или две, а в продължение на години. В края на краищата, веднага щом спрете „гладуването“, организмът ще започне да складира мазнини на склад: какво ще стане, ако отново бъде подложен на такъв стрес? И бързо ще натрупате повече, отколкото сте загубили.

Също така е спорно дали можете да ядете каквото си поискате по време на интервалите за закуска. Хамбургерите, тортите и пилешкото на скара никога не са ви помагали да отслабнете, дори ако гладувате 16 часа подред.

Ако тренирате активно във фитнес залата, ще трябва да изберете време в средата на „прозореца“, когато ви е позволено да ядете. Опитвали ли сте някога да дойдете на интензивна тренировка, без да сте закусили? Най-малкото слабостта и замайването са гарантирани.

И най-важното: при гладуване, особено ако е свързано с физическа активност, при жените се наблюдава рязко освобождаване на кортизол. А неговият излишък води до подуване и отлагане на мазнини. Такъв омагьосан кръг.

Освен това този стил на хранене е строго противопоказен при много заболявания: диабет, метаболитни нарушения, проблеми с бъбреците, жлъчнокаменна болест, хранителни разстройства. И това не е пълен списък. Така че помислете добре дали си струва да се измъчвате с новоизмислени диети, или е по-лесно да се придържате към простите правила на здравословното хранене.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес