Кафе или чай - прочетете сигналите на тялото

1705
Кафе или чай - прочетете сигналите на тялото
Снимка: iStock

Смята се, че кафето е открито в средата на 9 век в Етиопия. От Етиопия кафето навлиза в Египет, а оттам в арабския свят, където получава сегашното си име.

"Кафе", от арабски "тъмен", през Средновековието се е смятало за едно от видовете вино. Поради факта, че в исляма е забранено да се пие вино от грозде, кафето придобива невероятна популярност в Близкия изток и докато холандците не открадват кафеното дърво през 17 век, а местните султани са имали монопол върху отглеждането му.

Кафето подобрява вниманието за кратко време, повишава концентрацията на ума и производителността.

Сред положителните ефекти от пиенето на кафе изследователите изтъкват намален риск от цироза на черния дроб и рак на гърдата, както и благоприятен ефект върху храносмилателната и сърдечно-съдовата система.

Кое кафе е най-полезно и кое най-вредно

Въпреки това, както навсякъде, нормата е важна и при кафето. Нормата на кафе се счита за 400-700 ml еспресо на ден. Превишаването на дозата провокира отравяне: замаяност, гадене, повишено кръвно налягане и конвулсии.

Кафето е противопоказно при бременни жени и възрастни хора, тъй като може да повлияе на калциевия метаболизъм, да допринесе за анемия и да увеличи риска от преждевременно раждане.

Чай

Черният чай е плод на въображението на древен Китай. В Поднебесната империя ароматните листа чай се пият поне от 2100 г. пр.н.е. Тук чаеното растение се възприема като универсално лекарство.

Пресни натрошени листа се използват за лечение при изгаряния и порязвания. Съдържащите се в сока полифеноли намаляват съдовата чупливост и стабилизират клетъчните мембрани.

Лекар: Това е най-полезното кафе за сърцето

Въпреки това силните чаени листа се дават на пациенти по време на хирургични операции вместо анестезия. Ако кафето ободрява с алкалоида кофеин, то силата на въздействие на чая е в L-теанина, аминокиселина, която действа антистресово, отпуска мускулите и нервите и разсейва сънливостта.

Редовната консумация на чай укрепва имунната система, стимулира сърцето, премахва ставните проблеми и неочаквано премахва радиацията от тялото.

Чаят няма противопоказания, разбира се, ако пиете чай със средна сила. Твърде силните чаени листа повишават налягането и дразнят лигавицата на хранопровода.

Охладеният чай също не е полезен. Оксидният филм, който покрива охладената напитка, съдържа азотни основи, които разрушават черния дроб, а също така е място за размножаване на бактерии, които провокират образуването на гастрит.

Колко кофеин съдържа една чаша кафе?

Кафе или чай?

Ако вземем предвид млад човек, който консумира и двете напитки без горепосочените ексцесии, тогава чаят ще бъде по-полезен за него.

Според британско списание и двете напитки са еднакво полезни за здравето, успокояват нервите и имат еднакъв тонизиращ ефект.

Въпреки това при равни други условия, чаят не води до пристрастяване и не влияе върху качеството на съня. Проучванията показват, че любителите на кафе са по-склонни да страдат от безсъние и с течение на времето започват да изпитват постоянна нужда от него. Любителите на чай нямат подобни проблеми.

Ето защо, ако се чудите коя от напитките е по-добра, тогава отговорът ще бъде чай.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Внезапен прилив на сили и още 5 феномена, които се случват на човек преди края му

Кой е най-големият град на остров Гренландия

Кой е най-големият град в Шотландия

Смъртоносен капан: защо котките не трябва да се доближават до прозорци с PVC дограма

3 вида горски плодове за намаляване на мазнините по корема

Ето какво се случва в мозъка, когато вземаме решения за пари или храна

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com