Кафе с лимон – изненадваща, но много полезна комбинация

25558
Кафе с лимон – изненадваща, но много полезна комбинация
Снимка: iStock

Много хора по света не могат да си представят ден без кафе. Във въображението на много любители също не се побира идеята да добавят лимон към любимата си напитка. Оказва се обаче, че лимонът може да бъде също толкова полезен в него, колкото и в чая. Освен това тази комбинация има изненадващо много ползи за здравето.

Със или без лимон. Защо си струва да пиете кафе?

Много любители на кафето ежедневно го употребяват. Разбира се, с изключение на хора, които по различни причини не могат да го консумират редовно. Ако не е подсладено със захар или сметана, то може да има положителен ефект върху здравето. Сред многобройните му свойства си струва да се подчертае фактът, че кафето повишава нивото на допамин и серотонин, което от своя страна подобрява настроението.

Освен това е отличен източник на антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали, което забавя процеса на стареене. Кафето най-често се консумира в чист, черен вид или с добавка на сметана или мляко. Ами ако тази добавка е лимон? Тогава не само вкусът на кафето се променя леко. И какво друго?

Свойства на кафето с лимон

Лимонът е преди всичко богат източник на витамин С и флавоноиди. Тези вещества помагат за предпазване на организма от инфекции и имат антиоксидантен ефект. Важно е, че тяхното присъствие намалява и риска от рак. Лимонът също така подпомага работата на черния дроб. Комбинацията от кафе с лимон е добър начин за укрепване на храносмилателната система. И двете съставки помагат за прочистването на червата. Изследванията доказват, че редовното пиене на кафе (без сладки и мастни добавки) помага в борбата с нежеланите килограми. На свой ред, според някои фенове на лимоновата версия, тя помага за борба с главоболието и... махмурлука.

Кафето с лимон не е нова идея. Този вид напитка е популярен и се сервира на много места по света. В Италия е известно още като еспресо романо. Как се прави?

Еспресо машината традиционно се използва за приготвяне на еспресо романо, но у дома можете да тествате и други видове кафе, включително популярното насипно кафе. Една порция от него с лимон трябва да съдържа 25–30 мл еспресо и 5 мл прясно изцеден сок. Ароматът на кафето трябва да бъде обогатен и с лимонова кора, настъргана директно в чашата. Всичко, което трябва да направите, е да го разбъркате преди сервиране, за да можете да се насладите на оригиналния и леко екзотичен вкус.

Ако обикновеното кафе с лимон не е достатъчно, винаги можете да опитате да приготвите заместител на традиционния есенно-зимен чай в кофеинов вариант. Към еспресо романо, приготвено в съответствие с горната рецепта, просто добавете малко мед и любимите си подправки. Така получената напитка не само ще ви затопли в студените дни, но и ще подпомогне евентуално възпалено гърло и цялата имунна система.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com