X
 
 

Кажете с нас "Планина, обичам те!"

960 0
photo of Кажете с нас "Планина, обичам те!"
Снимка: Сдружение Естествоизпитатели
Приятно ни е да се запознаем. Естествоизпитатели работим с деца, младежи и хора на различни възрасти на открито и закрито и споделяме любовта към природата, страстта към ученето и стремежа към развитие на отговорно общество. Екипът ни е палитра от планински водачи, инструктори в детски и преживелищни лагери, парамедик, психолог, студенти, добротворци и др.

Каузата на “Планина, обичам те!” е да създадем силна и постоянна връзка между децата, младежите и планината; да ги запознаем – младите хора да намерят един нов,

вдъхновяващ, мъдър и вечен приятел, а планината да бъде уважавана и да посрещне следващото поколение планинари и нейни пазители.

Целта ни е да заведем на планина млади хора на възраст от 9 до 14 години, които не са я срещали досега: не са ходили на планина; не са спали на палатка в планински условия; не са правили планински преход, не са поглеждали към хоризонта от планински връх - или онези деца и тийнейджъри, които нямат достъп до планината поради различни причини:

- липса на финансова възможност

- липса на планинарска практика в семейството

- липса на увереност и умения (при деца и родители) за пребиваване в планината

- липса на подходяща екипировка и време…

Защо го правим?

Децата и младежите от градската среда (и не само) нямат лесен достъп до природата,

отчуждени са от нея и това се отразява драстично на развитието им, както и на

обществото ни. Ние вярваме в ползите от пълноценната връзка с природата:

- По-добро здраве - физическо, психическо и емоционално

- Развитие на себепознанието (осъзнаване на собствените нужди, нагласи, очаквания и потенциал)

- Уважение и грижа към себе си и природата

- Подобряване на взаимодействието с останалите - в семейството, в малките общности и обществото.

Как го правим?

Организираме и провеждаме безплатни планински лагери.

По време на планинските лагери децата и младежите се запознават с планинарството – пребиваване и движение в планината, бивакуване, ориентиране, с биоразнообразието, както и с работата в екип, поемане и разпределяне на отговорност, взимане на решения. Следваме принципите на ученето чрез преживяване и насърчаваме творческата изява. Играта е основен инструмент в процеса на учене и в забавлението. Всичко това е насочено към осъзнаване на значимостта на връзката с природата и развитие на връзката със себе си.

Важно – лагерите Планина, обичам те! са безплатни. Ние събираме средства и правим тези лагери безплатни най-вече за децата, които не познават планината, нямат средства, познания и екипировка да отидат да се срещнат с нея.

Ние осигуряваме общата екипировка – палатки, шалтета, спални чували, въжета, каски и други. Участниците трябва да се погрижат за личната екипировка – дрехи, обувки, раница.

От върха на планината се виждат много неща. Простори, поля, реки и гори. Там, на върха на планината, виждаш приятеля до себе си – онзи, на когото можеш да разчиташ и в труден, и в лек момент. На върха на планината надзърташ и в себе си. За да се помириш, за да се оцениш, за да помислиш.

“Планина, обичам те!” през 2019

Лагерите за 2019 са два – продължителност 5 дни, бивакуване (спане на палатки); мястото на провеждане е района на хижа Чакър войвода, Рила планина, като всеки лагер е с 10 деца, двама инструктори и един младши инструктор - помощник .

Първи лагер – 8-12.07.2019

Втори лагер – 12-16.07.2019

Всеки младеж на възраст между 9 и 14 години може да кандидатства и да спечели място в лагерите “Планина, обичам те!” чрез конкурса. Какво е необходимо ?

Първо – децата да са на възраст между 9 и 14 години

Второ – да имат желание да се запознаят с планината и да преживеят 5 дни на палатка с връстници.

 с предимство са младежите, които не са ходили на планина

 също и тези, които не разполагат със средства

 както и тези, които нямат подкрепа от околните си за интереса им към планината и природата.

Трето – родителите им да са съгласни за тяхното участие

Младите хора трябва да изразят своето желание – мотивация за участие по какъвто начин им е удобно – песен, текст,танц – заснет, разказ, видео, … Като е важно да ни убедят, че ти са хората, които заслужават място в лагера. И да ни изпратят своята мотивация на мейла, заедно с контакти на своите родители и избраната дата за лагер, до 15.05.2019. Ние ще изберем най-мотивираните от тях, като се консултираме и с родители.

Нашето желание и намерение за 2019 година са да съберем ПОНЕ ОЩЕ 10000 лв., с които да реализираме ОЩЕ ТРИ ЛАГЕРА.

Възможните начини за събиране на средства и подкрепа на кампанията:

Чрез директно дарение към сметката на сдружение “Естествоизпитатели”:

УниКредит Булбанк, Клон Царевец, ул “Иван Асен II ”, 2

IBAN: BG60UNCR70001522566668, BIC: UNCRBGSF

Сдружение Естествоизпитатели

Чрез закупуване на бъф (кърпа за глава) и Торба, които могат да бъдат поръчани на фейсбук страницата или на имейла на сдружението.

Може да се включите и като доброволец, предоставяйки своите знания, умения, контакти, инвентар и... каквото сметнете за подходящо, както и да станете посланик на каузата. 

В кампанията “Планина, обичам те!” ние влагаме нашите умения да показваме връзката с природата и нейното огромно значение за обществото ни; разчитаме на уменията ни да провокираме и водим процеси; споделяме нашата ценност – свързаността създава устойчивост.

Свържете се с нас:

www.estestvoizpitateli.org

facebook.com/estestvoizpitateli.naturalexplorers/

estestvoizpitateli@gmail.com, info@estestvoizpitateli.org

тел.: +359 876597935

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 19 ноември

Овен През този ден е моментът да кажете ясно какво точно желаете. Не че няма да има друг път, но моментът ще отмине. Сега ще бъдете разбрани, при...