Как да избегнете нашествие на оси при пикник

9710
Как да избегнете нашествие на оси при пикник

Учените са предложили прост, но ефективен начин да се избегне нашествието на оси по време на пикник. За тази цел е достатъчно да се неутрализира първото насекомо разузнавач, пише The Telegraph.

Щом забележите първата оса, която обърне внимание на вашите хранителни запаси, трябва да се опитате да я покриете с чаша и да я неутрализирате. Главното е разузнавачката да не се върне в своето гнездо и да повика своите посестрими.

Пчели откриха начин да се размножават без търтеи

Изолирана популация на капски пчели (медоносни пчели, обитаващи територията на ЮАР) са се научили в хода на еволюцията да се възпроизве...

Разбира се, може и да убиете насекомото, но ентомолозите призовават да се въздържате от тази екологично недалновидна крачка - осите изпълняват много полезни функции в природата, включително атакуват вредните насекоми.

Забележително е, че учените и до днес не знаят как точно общуват осите помежду си, но социалните им навици не предизвикват съмнения.

"Ако успеете просто да спрете тази първа оса, предотвратявайки връщането ѝ в колонията, имате много по-големи шансове да избегнете нашествие", отбелязва д-р Сериан Самнер от Бристолския университет (Великобритания).

Ученият пояснява, че осите проявяват голям интерес към сладкото и други човешки храни в края на лятото, когато техните родителски задължения по отглеждане на потомството са изпълнени. За тази цел осите носят в гнездото други насекоми, които служат като източник на белтъчини за подрастващото поколение.

Насекомите - основни чистачи в големите градове

Нюйоркчани дължат благодарност на мравките и други насекоми, населяващи града, пише Daily Mail. Учени са установили, че насекомите само...

И още един съвет да избегнете излишното внимание на осите е да запазите спокойствие, когато насекомите започнат да кръжат около вас. Сами по себе си осите не са агресивни, но ако започнете да махате с ръце срещу тях, те ще се защитават.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com