Как да изберем име на куче?

5121
Как да изберем име на куче?
Снимка: iStock

Кучетата, едни от първите опитомени от човека животни още от зората на човечеството, са не само домашни любимци, но и част от семейството ни. Ако никога не сте имали домашен любимец, вероятно въпросът как да изберем име на куче ви звучи странно и дори леко комично, тъй като не подозирате каква топла връзка между човек и кучето му може да има и колко важен е изборът на име – така, както е важен изборът на име на всеки нов член на семейството.

Значение на кучетата през хилядолетната история на човечеството

Кучетата, опитомени преди около 15 хиляди години, са не само пръв приятел на човека. Те имат ключово значение за развитието на цивилизацията. Заселването на Америка например се е осъществило благодарение на кучетата. Използван е впряг от кучета за преминаването на Бергинговия проток и без този другар на човека – кучето това би било невъзможно.

В по-съвременни дни кучетата помагат на обществото за охрана, лов, опазване на стадата и селскостопанските животни, а днес вече се обучават кучета в помощ на пострадали при природни бедствия, за откриване на затрупани от земетресения хора, както и за помощници на пациенти със здравословни проблеми като например очи на четири лапи за незрящите хора.

Днес броят на домашните кучета по света е около 400 милиона, като в това число не влизат кучетата-водачи, тези, които служат в различни институции в полза на обществото, както и бездомните и скитащи се кучета, които в страната ни са съществен проблем, решен хуманно в редица други страни по света. И така –  независимо дали сте решили да приберете някое нещастно бездомниче и да му дарите цялата си любов, или сте се сдобили с породисто пале, пред вас стои въпросът как да изберем име на куче. Колебаете ли се къде да потърсите идеи, с какво да се съобразите и кое би  му подхождало? Ще помогнем.

Най-опасните кучета за отглеждане

Как да изберем име на куче?

Ако търсите име на новия член на семейството си, може да погледнете нашите съвети и хитри трикове как да намерите най-подходящото.

1.       Списък на кучешки имена онлайн

В интернет пространството са налични списъци с идеи за имена на домашни любимци и от двата пола. Обикновено са разделени по вид, както и по азбучен ред, така че по-лесно да откриете име, което ви харесва. Ако нямате никаква представа какво име да дадете на кучето си, започнете именно от тези списъци. Изберете няколко, които ви допадат, след което проучете произхода и значението им. Може сред тях да се окаже именно име, което характеризира идеално характера на другарчето ви на четири лапички.

2.       Идеи от приятели и непознати

Попитайте приятелите си за подходящо според тях име. Задайте същия въпрос и в групи по интереси в социалните мрежи, където хиляди хора, които имат опит по темата за домашните любимци, могат да ви дадат идеи за име. Там ще получите и други ценни съвети – за отглеждане, възпитание и прочие на новия член на семейството ви.

3.       Идеи от книги и филми

Имате любим филм с куче като главен герой? Защо не кръстите новия си любимец именно на него? Може да потърсите идеи и в книги, списания за домашните любимци, специализирана литература.

Кое е най-опасното куче в света – не му попадайте в лапите

Други идеи и полезни съвети при избор на име на куче

Какво друго трябва да имате предвид, когато избирате име на кучето си? Вижте тези полезни съвети.

  • Изберете име, което е лесно за запомняне и за произнасяне. То трябва да не е прекалено дълго, за да може лесно да извикате кучето си или да му зададете команда при нужда.
  • Името не трябва да е твърде широко разпространено. Представете си какво би станало по време на разходка в кучешкия парк, ако там има няколко кучета с име, което носи и вашето.
  • Името е важно да бъде ясно, отчетливо, да не се бърка лесно с друго.
  • Важно е, когато изберете име, да оставите да „отлежи“ няколко дни, за да сте сигурни, че именно така искате да наречете кучето си, преди да започнете да се обръщате към него по този начин. Ако няколко пъти смените името на любимеца ви, дори докато още е бебе, ще го объркате и нищо чудно да срещнете трудности да запомни името си. Ето защо първо се убедете, че това е окончателният избор,  след което започнете да го назовавате с името.
  • Името е добре да се харесва на всички, които ще се грижат за кучето – тоест на цялото семейство. Изберете го заедно.
  • Не кръщавайте любимеца си с човешко име или на любимата ви звезда или на роднина. Най-малкото е нелепо.  Има кучешки имена.  Кое от кое по-прекрасни. Приятно търсене на подходящото за вашия нов другар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Как най-лесно става почистването на агнешки чревца

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com