Кое е най-опасното куче в света – не му попадайте в лапите

89044
Кое е най-опасното куче в  света – не му попадайте в лапите
Снимка: Pixabay

Някои породи кучета са значително по-едри, по-тежки и с по-силна захапка от други, което обаче не ги прави автоматично по-агресивни или по-опасни от дребните породи. Специалистите дори отбелязват, че понякога и самата порода няма значение, а характерът на животното, начинът, по който е отглеждано, възпитавано и обучавано. Мит е, че питбулите например са опасна порода. Причината за повечето инциденти с питбули обикновено се корени в начина на възпитанието им от собствениците и превръщането им в кучета за незаконни боеве и незаконно забогатяване, с което хората превръщат питбулите в агресори, целенасочено озверявайки ги. Възпитавани правилно и своевременно, те могат да бъдат послушен член на семейството с деликатно отношение и към децата. И все пак, ако говорим за най-опасното куче в света, следва да изброим някои характеристики, които могат да превърнат кучето в най-опасното, ако реши да напада. Подчертаваме – ако реши, тоест, ако така сме го възпитавали.

Най-опасното куче в света

Сред потенциално най-опасните породи са тези, които се отличават със значително тегло, сила, мощна захапка. Подобни породи са:

-  Ротвайлер

Хората ги определят като страховито изглеждащи, а характерът им и силно развитите им охранителни инстинкти ги правят порода, от която много хора се страхуват. Ротвайлерите се считат за опасни, тъй като, ако решат да нападнат, могат да причинят сериозни увреждания на хора и други животни и дори смърт. Възпитавани правилно обаче, те далеч не са такива страшилища, за каквито мнозина ги смятат. Начинът, по който е отглеждано животното, е определящ дали ще е добро, или ще се превърне в най-опасното куче в света.

Знаете ли кое е кучето с най-силна захапка?

-   Немска овчарка

Тази изключително интелигентна порода, която чудесно се отглежда съвместно с деца и други животни, може да стане една от най-опасните, ако е обучена да защитава семейството си и територията си и сметне, че са застрашени. Така кротко куче се превръща в потенциален убиец. Следва да се възпитава и обучава внимателно, умело от професионалисти, за да се избегне тази опасност.

-   Питбул

Да си дойдем на думата за питбулите. Да, инцидентите с тях са много в световен мащаб, да, обратната им захапка, силата, мощта им ги прави опасни, ако нападнат, да, някои собственици ги озверяват, за да ги употребяват за незаконен бизнес, но ако са отгледани с внимание и добро отношение, питбулите всъщност са кротки и послушни. От личен опит с питбули, като човек, спасил и отгледал двугодишно куче от породата, мога да твърдя, че по-послушно и умно животно не съм  притежавала, макар да не съм го отгледала от малко. Извратеният стремеж на стопаните да превръщат питбулите в агресори е причината за множеството инциденти в световен мащаб.

-  Кавказка овчарка

В природата на тази порода е да защитава. Тя е създадена за тази цел и често, макар да се отглежда днес в дома, а не в планината, където да пази овцете от вълците, това куче си остава нападателно, ако почувства, че домът или хората му са застрашени. Така се превръща в опасност за околните. Собствениците следва да знаят тези особености на характера му и да се погрижат да не се допускат инциденти. Неправилно социализиране или обучение на тази порода води до проява свирепи и неуправляеми тенденции и поведение, с които кучето мисли, че защитава своите хора. Бъдете внимателни – разходка на повод и с намордник.

От коя порода е най-голямото куче на света?

-  Кане корсо

Наследникът на бойните кучета, използвани от римляните в битки, трябва да се обучава и социализира от ранна възраст, за да не се превърне в опасно за околните куче.

-  Бултериер

Породата е забранена за отглеждане в редица страни, тъй като се слави с неподчинение, своенравност и с чести инциденти с деца и други животни. Създадена е през XIX век с конкретното предназначение – да унищожава дребни вредители и да участва в кървави спортове с животни, поради което е по-агресивна, спечелила си е по-лоша слава и място в класацията най-опасното куче в света.

-  Тоса ину

Тази японска порода се отличава с изключителна сила и тъй като е отглеждано като бойна порода и за куче пазач, следва да се има едно на ум с него, за да не се превърне в опасност.

Необходимо е и да запомним, че определението опасно куче не следва да се дава, без да се вземат предвид среда, собственици, характер, ситуации, възпитание, обучение, които играят основната роля за това дали едно куче ще е опасно, или не, а не толкова самата порода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Изплашете веднага: 7 най-ефективни начина за защита срещу кърлежи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com