Най-опасните кучета за отглеждане

35083
Най-опасните кучета за отглеждане
Снимка: Yama Zsuzsanna Márkus / Pixabay

Кучето освен, че е приятел на човека, може да се окаже и заплаха. Най-опасните породи кучета имат „в сметката си“ десетки човешки животи и хиляди ухапвания.

Американски питбул

Това е агресивно куче, което е забранено в 53 държави. Смята се за най-опасното куче в света. Тази порода е убила над 300 души в последните 30 години. Например, в САЩ питбулите са причина за 2/3 от всичките смъртни случаи заради ухапване от кучета. Американският питбул е много труден за обучение. Агресивността му е природна черта.

Кавказка овчарка

Твърде опасна порода. Някога главната й задача била да пази пасищния добитък от едри хищници. Кучето яростно защитава себе си и всекиго, когото счита за член на своята „глутница“ - човешкото семейство, дори котките му. Но може да нападне всеки непознат, даже детето на вашите гости.

Бултериер

Една от най-агресивните породи. С едно правилно обучение кучето става добър компаньон на семейството. Разпознава се по характерната яйцевидна муцуна. Породата е сравнително дребна, макар и сред най-агресивните. Има не само агресивни, но и изключително страхливи бултериери – което също ги тласка към агресия.

Аржентински дог

Изключително опасно куче, забранено в много страни. Породата е селектирана за лов на едри животни, например глигани. Ще я разпознаете по белия цвят на едрите и мускулести представители. Само опитен стопанин е способен да отглежда „дого аржентино“, ако породата не е забранена в неговата страна. Не е подходящ за семейно куче.

Кои са кучетата с най-силно обоняние?

Бурбул

Опасно африканско куче. Селектирано в Южна Африка от европейски и местни породи. Бурбулът е силен и издръжлив. Когато напада, е труден за възпиране даже с огнестрелно оръжие - може да е необходим цял пистолетен пълнител, за да се неутрализира животното.

Чау-чау

Пухкавият, симпатичен и привидно добродушен чау-чау веднага печели сърцето на всеки видял го за пръв път. Но се пазете: това е едно от най-агресивните кучета в света, което не понася фамилиарничене. Породата чау-чау е на челните места по ухапвания на хора. Уважава само стопанина си и тесния му семеен кръг. Всеки непознат е възможно да се възприеме като враг и нападнат.

Доберман

Породата е селектирана от кинолога Карл Доберман. Кучето е високо, стегнато и стройно, с развита мускулатура. Не е агресивно към други животни, разбира се спокойно с тях. Главен обект на агресия са непознати хора. Доберманите са причина за 4% от смъртните случаи, свързани с нападения срещу хора. Има дори случаи на убити стопани от собствените им добермани.

Кои са най-умните кучета?

Сибирско хъски

Красивите синеоки хъскита са едни от най-популярните кучета в света. Но произхождат от вълци, поради което са непредсказуеми. Упоритостта и доминирането са две характеристики, характерни за тази порода. Хъскитата имат нужда от постоянно обучаване и стимулация. Затова са сред най-неподходящите за неопитни стопани - тогава вълчата природа на кучето се проявява, то става агресивно и опасно.

Ротвайлер

Правилно обученият ротвайлер се отличава със спокоен и даже ласкав характер. Но тези кучета имат генетично предразположение към господство. Ето защо на кученцето още от малко трябва да бъде внушено правилно отношение към стопанина и семейството му. Ротвайлерът е твърде агресивен - напада както животни, така и хора. Правилната дресировка може да се извърши само от професионални кинолози.

Боксер

Правилно тренираният боксер никога няма да влезе в битка без нужда. Ако обаче попадне в неподходящи ръце и е възпитаван само с насилие, редовно ще проявява агресия. Ухапването на боксера обикновено причинява сериозни рани.

Повечето от агресивните кучета в света представляват отлични помощници, които служат на хората и държавата. Професионалните кинолози възпитават в тях най-добрите качества, използвайки по правилен начин естествената им агресивност. Само неправилно обучените кучета проявяват неконтролирана агресия, а до фатални случаи се стига главно поради безотговорност на стопаните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com