Как да изберем перфектния балсам за нашите устни?

1535
Как да изберем перфектния балсам за нашите устни?
Снимка: iStock

Лято или зима, горещо или студено – температурните промени и смяната на сезоните не са от особено значение. В някои случаи защитата на устните е от решаващо значение, защото те могат да са  с висока чувствителност към климатичните и екологичните фактори. Балсамът за устни може да ни помогне да направим точно това, но как да изберем правилния.

Той представлява козметичен вид продукт, като функцията му е да предпазва устните, образувайки защитен слой върху тях, който да ги предпазва от факторите на околната среда като вятъра и студа, както и да предотвратява естественото дехидратиране на кожата, спомагайки за поддържането на оптималното количество воден състав върху тази деликатен част от лицето. Затова от особена важност е да подберете правилния балсам устни, тъй като този продукт може да бъде абсорбиран много добре след  нанасянето му.

Какво съдържат балсамите за устни?

Как да се справим с напуканите устни през зимата?

Студеният зимен период определено оказва негативно въздействие върху нашата кожа. Особено в областта на устните ни, тя е много нежна и ...

Основните им съставки са тези, с  твърда структура, представляваща основата на самия продукт, най-често използваните са восък и мазнини. Въпреки имената, използващи се обикновено за описанието  на тези продукти, често върху етикета не са вписани съставки като  масло от какао или друг вид растителни съставки. Но има и такива, извлечени от петрол (известни още като масла от минерален състав) са използвани често, поради свойствата си на издръжливост, но не са препоръчителни  за продукти, с предназначение за употреба върху устните.

Поради тази причина, като предпазен принцип, най-добре е да бъдат избягвани продуктите за устни, съдържащи този тип вещества в списъка на съставки като: микрокристален восък, парафини, вазелини, синтетичен полиизобутиленов восък, хидрогениран полибутен, полиизоетил. Този вид препоръки се отнасят само за балсамите за устни, а не за други козметични продукти като кремовете, маслата, лосионите за тяло и лице и други.

Какво да избягвате?

Докато основните грижи за безопасност на продуктите създадени за устни е тази на компонентите, получавани от петролни елементи поради определен тип вредни съставки, има и други вещества, макар и по-малко популярни, които е редно да бъдат избягвани в ежедневния тип продукти, с предназначение да влизат в контакт с нашето тяло. Това предимно са вещества, имащи способността да влияят на  хормоналната ни система и все още са обект на изследвания.

По-точно, този тип препоръка може да се отнесе само за пропилпарабенът, бутилпарабенът (консервант) и етилхексил метоксицинаматът (слънцезащитен  вид крем, известен също като OMC). Хората с алергии и чувствителност също е по-добре да избягват алергични аромати, които се използват, за да направят продуктите да миришат по-приятно.

Лесният начин да имаме меки и здрави устни през студените месеци

Истината е, че кожата на устните е по-тънка и не се омазнява, което съответно е предпоставка да се изсушава по-често и да се напуква, а...

Цената никога не дава гаранции

Продуктите, които се продават на умерени цени в аптеките и парфюмериите, ако ги сравним  с тези в определени супермаркети, не бихме им гарантирали повишена безопасност. Съставките, получени от петрол, се използват странично в продуктите в дистрибуционните канали и понякога най-скъпите от тях могат да съдържат някои от най-лошите съставки. Въпреки това,  важно е да отбележим, че по-голямата част от балсамите за устни, предлагащи се на пазара са на базата на минерално масло, така че е трудно да се открият такива без този вид съставки.

Кое да предпочетем?

·        Забравете за продуктовите линии, предназначени специално за деца: те не са по-безопасни и по-добри.

·        Не се подвеждайте по рекламния тип стикери. По-добре да пренебрегнете всички твърдения като: "натурално", "използвано е растително масло от..." или дори "не съдържа...". Само списъкът със съставки е реален, като трябва се вземе предвид винаги, че е представен в  низходящ ред: ако растителното масло, рекламирано върху самата опаковка се намира чак на края на списъка, то вероятно в състава на балсама ще има много малко от него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com