Как да купуваме и чистим плодове и зеленчуци?

4995
Как да купуваме и чистим плодове и зеленчуци?
Снимка: iStock

Да предположим, че идвате на селскостопански пазар с голям избор на сергии за плодове и зеленчуци. Стоките са приблизително едни и същи, цените са еднакви. Към кой продавач ще се обърнете? Как да определите: на кого да поверите здравето си - своето и на цялото семейство?

Когато избирате сергия, от която да пазарувате, обърнете внимание на условията за съхранение на продуктите - поддържа ли се чистота на масите, дали развалените плодове и и зеленчуци се изхвърлят навреме, почиства ли се площта, прилежаща към мястото на търговия. Ако видите мръсотия или зеленчуци с признаци на разваляне, потърсете друга сергия. 

Зимните зеленчуци, които задължително трябва да хапваме

Зимата, въпреки че е студен сезон, също ни предлага своите характерни зеленчуци. Както вече добре знаем, консумацията на сезонни плодов...

За да могат плодовете, зеленчуците и горските плодове да бъдат максимално полезни и витаминозни, внимателно избирайте какво купувате. Външният вид, мирисът и консистенцията са основните параметри на плодовете и зеленчуците. Ако купите банан, например, той трябва да е жълт, твърд и да мирише на банан. Ако някои от параметрите не съвпадат, по-добре се откажете от точно този банан, наоколо не може да няма други.

Не пренебрегвайте външния вид на продавача. Чистите спретнати дрехи, спазването на личната хигиена, носенето на специални санитарни средства (маски, ръкавици, шапки) са задължение и признаци на добросъвестния продавач.

След покупката главното, разбира се, е да измиете добре това, което сте си избрали.

Кореноплодните (картофи, репички, моркови, главеста целина, цвекло и др.) трябва да се накиснат за 10-15 минути в топла вода. След това ги почистете старателно с четка и изплакнете добре.

Зелето трябва да се почисти от горния слой листа, преди да се измие с хладка вода. Карфиолът, за да го избавите от насекоми, е добре предварително да го накиснете в хладна вода и да го разделите на съцветия, като същевременно го освободите от потъмнелите места. 

Яжте тези 5 храни, за да излекувате болния черен дроб

Черният дроб е един от най-важните органи в храносмилателната система. Той пречиства организма от токсини и вредни вещества, но често т...

Зеленият лук, копърът, магданозът, кориандърът, киселецът, зелените салати трябва да бъдат сортирани, като се отстранят корените, пожълтелите и повредени листа. След това ги накиснете в хладна вода за 15 минути; тя трябва да се сменя, докато цялата мръсотия се утаи на дъното и водата се избистри. За по-добро почистване от патогенни микроби, можете да подържите продуктите половин час във физиологичен или оцетен разтвор (една супена лъжица сол или оцет на литър вода).

Гроздето трябва да се измие под течаща вода.  След измиване оставете водата да се отцеди. Ако гроздовете са стегнати, се разделят с ножица. Плодовете не трябва да се отстраняват от дръжката, защото тя, подобно на тапа, предпазва зърното от проникване на чужди микроорганизми и предотвратява бързото разпадане и влошаване на продукта.

Ягоди, малини, къпини трябва да се сортират непосредствено преди измиване. Смело изхвърляйте смачкани, презрели, недозрели, изгнили, повредени. Не трябва да миете и да държите плодовете във вода по-дълго от необходимото.

За измиване на череши и вишни се препоръчва следното: поставете плодовете в гевгир на един слой и изплакнете под течаща вода за 5 минути - по този начин пръстта или прахът ще се отделят от повърхността.

Ако спазвате препоръчаните правила, финалният акорд на вашата лична плодово-зеленчукова симфония ще бъде насладата от вкуса и задоволяването на нуждите от витамини.

Само така ще разберете дали плодовете и зеленчуците са родни или вносни!

Много от хората, тръгвайки да пазаруват плодове и зеленчуци, са твърдо решени те да бъдат родни, а не вносни. Трудно е обаче в разгара...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com