Как да мием косата си правилно? Колко шампоан, балсам и други продукти да използваме?

26271
Как да мием косата си правилно? Колко шампоан, балсам и други продукти да използваме?
Снимка: iStock/Guliver

Изглежда, че измиването на косата няма нищо по-лесно и по-интуитивно. Но в действителност се оказва, че всичко това не е толкова просто. Как да се уверите, че косата не се чупи, не пада, не изсъхва, не се замърсява бързо - на всички тези въпроси може да се отговори с един отговор - измийте косата си правилно. Нека разберем как точно.

Когато сте естествено надарени с красива коса, най-вероятно дори не се замисляте дали правилно си миете косата. Ако обаче имате проблеми с косата, тогава със сигурност ще възникнат въпросите: как да изберете правилния шампоан, маска, балсам и т. н., които са идеални за вашата коса. Колко често и как да миете косата си правилно.

Правила за измиване на косата:

1. За скалпа се избира шампоан.

Здравият вид на косата и състоянието на скалпа пряко зависят от това как, с каква честота и колко правилно мием косата си. Мнозина избират шампоан въз основа на състоянието на косъма, но целта му е да почисти скалпа възможно най-добре. Следователно шампоанът трябва да се нанася върху скалпа, не е необходимо да се нанася върху косата, за да се избегне нараняване. Също така, друг важен момент е да изплакнете обилно косата си от шампоана и другите продукти.

2. Как да използвате правилно шампоана.

Какво ще стане, ако миете косата си всеки ден?

Мийте косата си, когато се замърси, дори ако трябва да се прави ежедневно. Причините, поради които може да сме принудени да правим това...

Трябва да е достатъчно да се намокри главата, както и косата с не гореща вода (дългата или средно дълга коса е желателно да се сресва преди измиване). След това сипете 5-10 мл. шампоан и бързо нанесете равномерно върху целия скалп. Масажираме кожата на главата с пръсти, като същевременно разпенваме шампоана. Препоръчително е да измиете косата си два пъти. Въпреки това, ако миете косата си често или тя не е толкова силно замърсена, тогава е достатъчно веднъж. Първо, всички замърсявания ще бъдат измити, в тази ситуация може да не се образува пяна. Вторият път внимателно измийте с останалия шампоан и почистете скалпа, от натрупаната мазнина, произведена от мастните жлези, в този случай ще има много пяна и тя ще отмие цялата мръсотия от косата. Заключение - нанасяме шампоан само върху скалпа, а при отмиване на пяната мръсотията се отмива от космите.

3. Масаж на главата и значението му за косата.

Масажирайки скалпа, вие помагате на косата да изглежда по-здрава, а корените да се укрепват. Доказано е, че масажът на скалпа намалява значително косопада. Но честото разресване на космите води до тяхното увреждане, най-добре е да използвате специални гребени и да разресвате възможно най-малко.

4. Избираме правилния шампоан.

Шампоанът трябва да се избира въз основа от проблемите на скалпа, ако има такива. Например за мазен скалп и боядисана коса е подходящ шампоан за мазна кожа, а маска, балсам избираме според състоянието на косата.

10 естествени храни за жизнена, здрава и дълга коса

Здравата лъскава коса е това, за което мечтае всяка жена. В резултат от начина на живот, генетиката и недохранването косата ни често ст...

5. Какво препоръчват специалистите да нанасяте върху косата преди и след шампоан?

Препоръчва се и пилинг на скалпа (идеално е да го правите веднъж-два пъти месечно, можете да го правите в салона, както и у дома). Това помага да се премахнат остатъците от стимулиращите продукти, тежки замърсявания и мъртви клетки на скалпа.

Струва си да се отбележи още един важен факт, за да изглежда косата здрава, е необходимо отсъствието на проблеми със скалпа.

6. Правила за използване на балсам и маска.

Друго важно правило: маска, балсам се нанасят само върху косата, като се избягва зоната на скалпа. Тъй като тези продукти съдържат вещества, които влияят негативно на скалпа. Също така е важно не количеството на използвания продукт, а равномерното разпределение по цялата дължина. Според честотата на употреба, балсамът се препоръчва да се използва след всяко измиване с шампоан. Що се отнася до маската за коса, всичко зависи от състоянието на косата и очаквания резултат. Ако косата е чуплива, суха, има нужда от повишена грижа - маската може да се прилага през ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Молитва преди изповед
Молитва преди изповед

Наближава краят на Великденските пости, а те задължително трябва да завършат с изповед за вярващите, които са ги спазвали.  Молитва преди...