Как да научим кучето да стои само вкъщи?

8521
Как да научим кучето да стои само вкъщи?
Снимка: iStock

Кучето – едно от първите опитомени от човека животни, превърнало се в негов пръв приятел, може както да ви донесе много усмивки и специални  моменти, обич и вярност, така и да се превърне в източник на проблеми със съседите или в сериозен разход за бюджета, ако съсипва мебелите или е прекалено шумно, когато е само в дома. Да научите домашния си любимец да стои сам, без да преобърне жилището ви и да ужаси съседите, е въпрос от критично значение.

Това е сред първите уроци, които сладкото пале, което сте осиновили или закупили, трябва да научи. Въпросът как да научим кучето да стои само вкъщи е сред най-често задаваните от новите собственици на куче, които нямат богат опит с възпитанието на пухкава лаеща топчица, и е толкова важен, че спокойно може да се обърнете с него към ветеринарен лекар или треньор на животни, без да се изненадат, че живо ви вълнува тази тема.

Ако решите да пробвате да се справите сами със задачата, ще ви помогнем със съвети, които да следвате стъпка до стъпка и упорито, с търпение и с обич към най-новия член на семейството в дома ви.

Как да научим кучето да стои само – стъпка по стъпка

1.       Бъдете постоянни

Отделете на домашния си любимец време за тренировки всеки ден. Постоянството е ключът към успеха. Един ден за почивка в седмицата няма да навреди на домашния ви любимец, но ако пропуснете няколко дни, е възможно да се обезсмислят всички положени до момента усилия. Колкото и да сте уморени и претрупани със задачи, отделете малко време и за кучето. Дори 10 минутки могат да са достатъчни, ако бъдете постоянни.

Колко точно време ще ви е нужно, за да възприеме уроците, зависи както от самото животинче, така и от вашия подход, метода на обучение и тренировки, които прилагате. Всяко куче е различно и учи с различно темпо. Не се отказвайте, дори да видите, че срещате трудности, както и не се притеснявайте, ако кучето на приятелката ви се е научило много по-бързо. Бъдете постоянни и уверени, за да се увенчаят трудът и усилията ви с успех.

Кое е най-доброто куче пазач?

2.       Не пришпорвайте обучението

Съобразете темпото на обучение с реакцията на вашето куче. Никога не довеждайте обучението на кучето си до степен, в която то да е стресиращо за него. Ако кучето възприема тренировките и обучението като стрес и тормоз, а не като забавна игра и време, прекарано със стопанина, то резултатът може да е отрицателен или да отговори с агресия.

3.       Действайте стъпка по стъпка

Не оставяйте кучето само за цял ден от първия ден. Оставете го за минути или час, като осигурите начин да го наблюдавате – камера, бебефон. Наблюдавайки поведението му и реакциите му, ще знаете какви са те, когато е само, какво прави, притеснено ли  е, лае ли и прочие, което ще ви даде възможност да изградите най-правилното обучение спрямо поведението му. Постепенно увеличавайте времето, в което го оставяте само. Първият път, когато го оставите само, окуражете го да легне в леглото си и да стои тихо.

Постепенно се отдалечете от леглото му, като същевременно насърчавате кучето си да остане и да пази тишина. Напуснете стаята и не се връщайте поне 15 минути. Ако е стояло тихо и кротко, дайте му лакомство. Постепенно увеличавайте минутите, в които ви няма, като не спирате и с награждаването.

4.       Награждавайте резултатите

Като говорим за награди, имайте предвид, че те са важна част от обучението и че всеки, които се чуди как да научим кучето да стои само вкъщи, трябва да има предвид това. Когато оставите кучето само, дори да е за малко, и то не е изяло дивана, наградете го. Дребни лакомства, нова малка играчка, вкусна храна – поощрете поведението му, за да разбере, че това се изисква от него и че се е справило. Обучението чрез награди и поощрения работи ефективно при кучетата, тъй като те са интелигентни животни.

Как да си изберем най-доброто куче?

5.       Не отстъпвайте

Да, знаем, че го обичате и че плачът му ви къса сърцето, но и кучето ви знае това и го използва, за да ви върне обратно в дома. Не се поддавайте. Ако го направите, битката е изгубена и кучето ще скимти, лае и плаче, докато ви няма. Когато го направи за първи път, игнорирайте. Не само не се връщайте, но и не се опитвайте да го успокоите. Просто се направете, че нищо не чувате. Скоро ще се откаже, разбрало, че това не работи.

6.       Ангажирайте вниманието му

Докато ви няма поне в началото, ангажирайте вниманието му с играчки, лакомства и всичко, което ще направи оставането само по-лесно. Първоначалните минути и часове, в които кучето остава само, е добре да се случват в стая с възможно най-малко мебели, техника и без скъп диван. Приемете, че всичко в стаята може да бъде съсипано. Оставете в нея само нещата, които сте готови да прежалите. Когато кучето се научи и го възпитате, ще може да го оставяте само и върху новия ви диван, струващ 5-цифрена сума.

Статията има само информационен характер и не замества помощ от треньори и/или ветеринарни лекари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com