Как да перете правилно

1123
Как да перете правилно
Снимка: iStock

Ето всичко, което някога сте искали да знаете за прането, от сортиране през перилни препарати до най-добрите настройки за пералня и сушилня за вашите дрехи.

Не е изненадващо, че толкова много хора смятат прането за работа. В крайна сметка повечето от нас перат поне веднъж седмично, а тези с големи семейства или малки деца вероятно хвърлят товар по-често, някои дори всеки ден.

Независимо дали обичате прането или го мразите, ние имаме отговорите на всичките ви въпроси относно почистването на дрехите, от това как да ги почиствате до „трябва ли да обърна дрехите си наопаки преди пране?“ (да!)

ТРИК, с който веднага да премахнете лошата миризма от ПРАНЕТО

Изберете препарат за пране

Направете това и дънките ви ще са като нови дори и след години

Дънките са дреха, която можем да носим всеки сезон, независимо от възрастта ни. Всеки от нас си има любим чифт в гардероба си. Но за да...

Съставки: Когато търсите най-добрия перилен препарат, „търсете тези, които разкриват всички съставки и изберете такъв, който не включва допълнителни аромати, които могат да причинят алергии, фосфати, които замърсяват водата, или други токсични съставки. Колкото повече активни съставки като повърхностноактивни вещества (които отстраняват почвата от тъканта и я суспендират във водата) и ензими (които премахват петна и завършват с „-ase“), толкова по-ефективен е препаратът.

Омекотител

Много от нас смятат омекотителя за пране като изискване за пране, но това е по-скоро въпрос на лични предпочитания.

И така, какво прави омекотителят? Той покрива тъканите, за да накара отделните влакна да се чувстват по-хлъзгави и да стоят по-изправени, което прави дрехите ви да се чувстват по-меки и пухкави и намалява статичното прилепване.

Експертите имат смесени чувства към омекотителя за тъкани, възхищавайки се на способността му да омекотява дрехите, но не и на факта, че често е пълен с химикали и тежки аромати.

Съвети как да перем пухените якета

Обличането с топла дреха, когато настъпят най-студените месеци от годината е от съществено значение, за да избегнете настинки и да може...

Премахване на миризма

Въпреки че инстинктът ви може да е да налеете повече перилен препарат или аромат върху проблема, това няма да работи. Вместо това се препоръчва да напръскате малко разреден оцет върху местата с миризма и да накиснете в леген с вода. Понякога можете да направите предварително измиване с оцет и след това второ бързо измиване с перилен препарат.

Отстраняване на петна

Предварителната обработка на прането ви предлага най-добрия ви шанс да премахнете петно от всяка тъкан, защото дава време на обработката да работи. Начинът, по който третирате петното, ще зависи от вида на петното, но като цяло се препоръчва предварително третиране на петна със средство за отстраняване на петна или нейния естествен продукт за почти всичко: малко бял оцет и Газирани напитки. Независимо какъв метод използвате, оставете препарата за отстраняване на петна да престои около 30 минути. След това или изплакнете и повторете, ако петното все още е там, или го хвърлете в прането.

Топ трик за почистване на пухеното яке без пране

Как да перете цветни, бели и деликатни

Колко често трябва да перете чаршафите си

Отговорът е по-често, отколкото бихте искали - и причините, поради които може да ви насърчат да съблечете леглото си точно сега. Колко...

Цветните и белите трябва да бъдат разделени, особено ако цветните предмети се перат за първи път и могат да пускат цвят. Цветовете винаги трябва да се мият в студена вода - и белите също могат, въпреки че някои хора обичат да използват топла или дори гореща вода за тях.

Деликатните тъкани се перат най-добре при ръчно пране в студена вода, но обикновено могат да се перат в пералня на нежен цикъл. Проверете етикета за поддръжка, преди да ги поставите в пералнята си и, ако искате да използвате машината, поставете ги в мрежеста торбичка, за да предотвратите триенето им в машината и повреждането им.

Температура на водата

Хората имат различни мнения относно правилната температура на водата за пране на дрехи, но когато се съмнявате, винаги оставайте студена вода. Студената вода е най-малко абразивната опция за вашето облекло и е най-добрата за запазване на цвета му. Студената вода също намалява шанса за свиване и използва много по-малко енергия. В крайна сметка това ще ви спести пари. Едно предупреждение: Ако водата във вашата перална машина работи твърде студена, топлата вода може да е по-добрият избор. Това е така, защото препаратите няма да се разтворят във вода, която е по-студена от 14 градуса.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com