Как да предпазите дома си от крадци, ако пътувате за празниците?

12224
Как да предпазите дома си от крадци, ако пътувате за празниците?
Снимка: iStock

Празниците и лятната отпуска са двата най-удобни момента за крадците да се сдобият със скъпо струващи вещи, а вие да се разделите с тях. Докато сте на път, разпускате край басейна на другия край на България или света и вдигате поредната наздравица, домът ви остава незащитен дори да имате системи за сигурност, а ако нямате такива, сте още по-уязвими. Има хитри трикове и разумни модели на поведение, които ще ви помогнат да предпазите вещите си от посегателство. Ето кои са най-важните сред тях.

Обирите обикновено са планирани. Вие и домът ви сте наблюдавани. Крадците не влизат в дом случайно за празниците. Те знаят, че ще отсъствате и че домът е празен. Знаят и че притежавате ценни вещи. Ето защо е важно да не споделяте планове за пътуване с никого и да не публикувате в социалните мрежи снимки от хотела в деня на пристигането. Така давате зелена светлина на крадците. Постъпете разумно. Ако ви попитат къде ще бъдете за празниците, потвърдете, че ще бъдете у дома. Има време да разкажете на приятели и колеги къде сте били и да публикувате снимки, след като се завърнете.

Топ 5 съвети от ключари за защита на Вашия дом от крадци

Тихо, бързо и шокиращо лесно:  Да, точно така се отварят една огромна част от вратите в София. Колкото и да не Ви се вярва масово ...

Не оставяйте ценни вещи вкъщи, когато ще пътувате. Може да дадете пари, бижута и прочие на съхранение в банков сейф, а лаптопът и дребна, но скъпа техника да оставите при доверени приятели. Това ще ви спести много проблеми. Крадците не се вълнуват от хладилника или дивана ви, те няма как да ги изнесат. Обикновено търсят пари или дребни, но скъпи вещи, които да продадат. Изненадайте ги неприятно и не оставяйте такива в дома си по време на голямото празнично пътуване.

Затруднете ги максимално – качествена врата със специални ключалки, система за сигурност, видеонаблюдение. Те могат да бъдат преодолени, но това преодоляване ще коства време и е рисково, следователно може да откаже крадците да се пробват да влезнат в дома ви.

Проявете хитрост. Оставете ключ на доверени близки или приятели, които да светват лампите вечерта и да ги угасяват на сутринта. Това ще създаде илюзия, че къщата не е празна, за тези, които наблюдават дали сте у дома, или сте тръгнали. Този лесен трик може да ви спаси от кражба.

Голямото завръщане. Ако все пак откриете, че вратата е разбита, когато се върнете у дома, не влизайте в жилището, незабавно се обадете на полицията и изчакайте отвън. Опасността не идва само от това, че не следва да пипате нищо, преди да си свърши работата полицията, но и има риск крадецът да е още вътре и да пострадате, ако го изненадате. Подходете разумно и изчакайте отвън.

Крадци успели да ошушкат и зам.-директора на СДВР

Заместник-директорът на СДВР и шеф дирекция „Охранителна полиция“ е бил ограбен преди точно един месец, информира ClubZ. Н...

Предпазливостта е най-важната стъпка. Нито решетки, нито ключалки могат да ви спасят от кражба, ако сте неразумни и непредпазливи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com