Как да се подготвим за идващата икономическа криза?

3480
Как да се подготвим за идващата икономическа криза?
Снимка: Andrew Khoroshavin / Pixabay

Икономиката върви в цикли. Имаме периоди на възходи и кризи. Като виенско колело. Факторите за появата на кризите са различни, но е абсолютен факт, че ги има. Както и трудните моменти в живота. Не може само да се радваме на хубави моменти. За жалост, рано или късно ще ни сполети нещо лошо. Това, което можем да направим е да се подготвим. Ако планувате достатъчно добре своите финанси, идващата криза може не само да мине по-леко, но и да ви даде възможности за инвестиции, които да са благоприятни за вашето бъдеще. Вижте как така да се подготвите, че да не бъдете изненадани от рецесията, както българските общини са изненадани от зимата: 

Трикове за спестяване на пари

Създайте си авариен фонд

Имайте една сума пари, която да не пипате и да бъде за спешни ситуации. С нея трябва да може да изкарате поне 2-3 месеца или да покриете някой належащ разход, който е по-голям, но е бил непредвиден. Това е вашата застраховка, ако останете без работа или нещо друго се случи и трябва да реагирате. Една сума между 5 и 10 хиляди лева е перфектна за това. Не инвестирайте тези пари и гледайте да ги възстановите максимално бързо, ако трябва да харчите от тях. Ако знаете, че имате такъв финансов резерв ще бъдете много по-спокойни при идването на трудни времена.

Направете план за съкращаване на разходите си

Ако цените се качват, а приходите ви - не, то нямате голям избор освен да намалите разходите си за потребление. Направете план как това да се случи. Ако искате може да го реализирате от сега и да спестявате разликата, която остава. Свиването на разходите е неизбежно, но е добре да сте готови със своята стратегия, за да може да няма шокови моменти. Вижте кои са излишните неща. Вижте дали купувате на най-добрите цени. Вижте дали като купувате повече можете да намалите общата сума, която ще платите. Разликите може да ви се струват малки, но като се натрупат вече се усещат осезаемо. 

Защо не можеш да спестяваш?

Оглеждайте се за добри инвестиции

Ако приемем, че имате план за справяне с рецесията, то може спокойно да проучвате добри възможности за инвестиции. Хората масово ще теглят парите си от по-рискови активи, като акции и криптовалути, което може да отвори някои добри възможности за вас. Разбира се, това не е финансов съвет, а факт, който се е потвърдил през годините и е даван от най-големите инвеститори. Както Уорън Бъфет казва - търсете отлични компании на добри цени в правилните моменти. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com