Как да се преборим със сухата кожа на лактите

5949
Как да се преборим със сухата кожа на лактите
Снимка: OKhandmader / Pixabay

Сухата кожа на лактите и коленете държи много от нас будни през нощта и състоянието й не винаги се подобрява с редовни процедури за грижа за кожата. Обясняваме как да се справим със сухата кожа на коленете и лактите!

Защо толкова много от нас се оплакват от суха кожа на лактите и коленете? Предимно защото има доста причини за този проблем. Всяка жена може да бъде засегната от различна и често има няколко причини едновременно.

Как да освежим изхабената кожа на лактите

Лактите са места по тялото ни, които са най-изложени на претриване и измръзване. Кожата на това място се отлепват лесно, изглеждат гроз...

Сухите лакти се появяват най-често през зимата, а понякога и през есента. Студеният сезон е благоприятен за изсушаване на кожата – всичко това е последица от дебели дрехи, отопление и сух въздух в стаите. Някои дами обаче се оплакват точно от обратното - от суха кожа на лактите през лятото. Най-често след ваканции, когато кожата е била изложена на слънце, пясък и морска вода.

Тези от нас, които прекарват много време зад бюрото, също често се оплакват от сухи лакти. Докато работите на компютъра, лактите ви са в постоянен контакт с плота на бюрото или подлакътниците на стола, а триенето причинява изсушаване и удебеляване на епидермиса.

Ако проблемът е временен, сухотата трябва да се коригира след няколко седмици редовна употреба на овлажняващи кремове. Ако обаче много сухите лакти не се възстановят, вероятно проблемът е другаде. Сухата, напукана кожа на лактите е особено обезпокоителна. Такова състояние може да показва например псориазис, атопичен дерматит, диабет или екзема.

Не се притеснявайте, преди да започнете да търсите заболяване, разгледайте други, по-чести причини за суха кожа на лактите.

Суха кожа през зимата: Eто как да се справите с нея

Сухата кожа е известна още като ксероза е доста често срещано състояние особено през зимата. В повечето случаи сухата кожа често се при...

Лактите ви изсъхват много лесно, когато не ги предпазвате достатъчно от слънцето и вятъра. Проблемът се задълбочава само от използването на сапун и друга изсушаваща козметика за тяло (със алкохол), както и от честия контакт с перилни препарати. Уверете се, че сте изплакнали дрехите достатъчно добре, за да премахнете остатъците от препарат.

Диетичната причина за сухи лакти е недостатъчният прием на течности и консумацията на малки количества ненаситени мазнини, които изграждат хидролипидната бариера на кожата.

Сухата кожа в определени области на тялото може да е признак за специфични здравословни проблеми - като дефицит на хранителни вещества или заболяване на щитовидната жлеза. Сухите лакти са признак за липса на витамин А. Именно той е отговорен за мекотата и хидратацията на кожата – не само на лактите, но това място е първото, което разкрива недостатъци.

Сухата кожа може да придружава недостатъчната активност на щитовидната жлеза. Причината за кожните симптоми е бавният метаболизъм, типичен за хипотиреоидизма. Бавният метаболизъм води до нарушено функциониране на кожните клетки, отговорни, наред с другото, за синтеза на хиалуронова киселина. А както знаете, хиалуроновата киселина е отговорна за свързването на водата и по този начин - за овлажняването на кожата. За да обобщим: дефицитът на определени хормони на щитовидната жлеза, съпътстващ хипотиреоидизма, води до дефицит на хиалуронова киселина, тоест повишено изсушаване на кожата.

Направи си сам: Домашен шампоан-бар за суха коса

Всеки, който има  суха коса, знае колко неприятно може да изглежда и да се усеща тя. Груба, трудна за разрестване, накъсваща се. В...

Статията има само информативна цел, не замества консултацията с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com