Как да си направите домашен лосион с ориз

4190
Как да си направите домашен лосион с ориз
Снимка: iStock

В Близкия изток оризът е основен продукт в почти всяко ястие. Съдържа витамини, аминокиселини и микроелементи, които имат положителен ефект върху състоянието на косата, ноктите и кожата. От древни времена оризът се използва в производството на козметични продукти. Уникалната особеност на оризовата козметика е, че е подходяща за всеки тип кожа.

Какви са козметичните ползи на ориза?

Когато се използва върху кожата предпазва клетките от вредното въздействие на околната среда, стимулира възстановяването на увредените участъци от кожата, облекчава възпалението и дразненето, омекотява кожата, помага за постигане на равномерен цвят и изсветлява пигментни петна. В същото време продуктите, съдържащи ориз, се справят с ранното стареене на кожата.

Оризова вода - тайната на красивата и млада кожа

Направете сами домашен лосион от ориз

Най-напред измийте ориза под течаща вода, така ще премахнете мръсотията. Поставете в дълбок съд и налейте вода. Варете до пълно омекване. След като изстине пасирайте до получаване на каша. Добавете течен витамин Е, който ще забави стареенето на кожата. За допълнителен аромат, комбинирайте с няколко капки етерично масло. Разбъркайте добре сместа. Ще получите кремообразна консистенция. Напълнете в стъклено бурканче и съхранявайте в хладилника. Използвайте до 4 дни.

Оризовата вода като натурален тоник

Оризовата вода има благоприятен ефект върху кожата и косата, създава блясък и тонус. Използвайте суров ориз и поставете в купа с вода. Оставете да престои за една нощ. На сутринта прецедете ориза и отделете водата в стъклен съд. Използвайте вечер върху лицето и не отмивайте. Втрийте от водата върху чиста коса, след това подсушете.

Оризови маски

Оризовите зърна могат да се използват за приготвяне на подхранващи маски. Накиснете за една нощ във вода, а на сутринта миксирайте до получаване на каша. Достатъчно е маската от оризови зърна да се държи върху лицето за около 10 минути. След това изплакнете с вода.

Ето защо жените от Изтока никога не изхвърлят водата при варене на ориз

Оризова пудра

Оризовата пудра е широко използвана в Япония още през 16 век. През 50-те години на миналия век намира приложение в западната козметология вместо талк и царевично нишесте. Оризовата пудра има свойството да спира възпалението, като прави кожата на лицето копринена и мека. Бавно абсорбира излишния себум, секретиран от мастните жлези, което е много важно за чувствителната и мазна кожа. Получаването на оризова пудра у дома е много лесно. Достатъчно е да смелите малко количество ориз с обикновена кафемелачка.

Оризовите зърна съдържат витамини от група В, желязо, мед и много други полезни микроелементи. Като козметичен продукт, оризът насърчава производството на колаген, който придава на лицето младежки вид. Използването на оризови козметични маски спира процеса на стареене на кожата и засилва нейната регенерация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com