Как да спрем да се разсейваме по време на работа

3670
Как да спрем да се разсейваме по време на работа
Снимка: iStock/Guliver

Набързо поглеждате месинджър, отговаряте на няколко мейла и времето ви сякаш е отлетяло? Концентрацията ще ви помогне да се фокусирате върху най-важните си задачи. Но как да спрете да се разсейвате по време на работа?

Тези съвети ще ви помогнат да се концентрирате:

Запитайте се кое е най-важното

Акад. Лъчезар Трайков: Симптом на COVID-19 може да са липсата на концентрация и разсеяност

"Трябва да свикнем с този вирус. Няма гаранция, че имунизирани няма да се заразят, но поне ще прекарат коронавируса по-леко. Ваксината ...

Открийте кое е най-важно за вас и се фокусирайте само върху него. Какво трябва да се случи в работата и в личния ви живот днес, тази седмица, тази година? Очертайте целите, които ви се струват най-значими, и започнете да ги осъществявате.

Избягвайте всичко, което ви разсейва

Изнесете смартфона си от стаята или спрете изпращането на нотификации. Ако чакате важно обаждане, изключете мобилния интернет и си наложете да не проверявате постоянно чатовете и новините. Не пускайте телевизора.

Съсредоточавайте се по график

Определете си времеви диапазони, в които да не се разсейвате с нищо, и такива, в които да си почивате. Настройте таймера на 25 минути, в които да работите само върху конкретна задача. Починете си 5 минути, преди да започнете със следващата. След края на четвъртата задача си починете по-дълго – около 15-20 минути.

Упражнения за по-добра концентрация

Концентрацията ни е пряко зависима от способността ни да се съсредоточим. Подобряването на концентрацията не е лека задача, защото зави...

Наспивайте се

За да можете да се концентрирате, трябва да сте добре отпочинали. Затова е нужно да си набавяте достатъчно сън. При всеки организъм времето за пълно регенериране е различно. Ако се чувствате изморени, по-често ще се разсейвате и по-трудно ще се концентрирате върху целите си.

Хранете се балансирано

Колкото по-здравословно и балансирано е вашето меню, толкова по-лесно ще се концентрирате. За да функционира нормално, мозъкът ни има нужда от храна. Постигнете баланс с комбинация от сложни въглехидрати, полезни мазнини и висококачествени протеини. Претоварването на организма с вредни продукти също пречи на концентрацията. Заменете мазните сладки и крекери между основните хранения с ядки и горски плодове или диетични чипсове.

Учете концентрация чрез медитация

Кои храни помагат за подобряването на паметта

Мозъкът е най-сложният орган в човешкото тяло и точно от неговата работа зависят интелектът, движенията, речта, паметта и емоциите ни. ...

При медитацията единствената ви задача е да се концентрирате. Не е нужно да решавате проблеми и сложни казуси. Може да наблегнете върху дишането си или някоя мантра. Звучи по-лесно, отколкото е, но ще ви помогне да се фокусирате върху задачите си.

Научете се да казвате „не“

Колкото и да е популярно да движим няколко проекта едновременно, човек има нужда да насочи енергията си към една конкретна задача, за да може да се концентрира в работата си. Да свършите нещо за другия отдел, да помогнете на колега… Ако сроковете са надвиснали на главата ви, това не е добра идея. Поемайте само толкова задачи, колкото можете да свършите. „Не“ е добър отговор, когато ще ви помогне да си свършите работата като хората, без да се разсейвате.

Поставяйте си крайни срокове

Ако не успявате да се концентрирате върху работата си, опитайте сами да се поставите под лек натиск. Наложете си крайни срокове, които да спазвате. Ако клиентите и шефовете ви не ви карат да се чувствате под напрежение, опитайте сами да си набавите този адреналин. Но внимавайте. Прекаленото напрежение може да предизвика силен стрес и да постигнете обратния ефект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com