Как да вечеряме, така че да не пълнеем

19104
Как да вечеряме, така че да не пълнеем
Снимка: JESHOOTS-com / Pixabay

Вечерята е едно от основните хранения за деня и е важно тя да бъде лека, да не натоварва стомаха и да може да се усвои бързо от организма. Понякога обаче е трудно да приготвим подобна вечеря, особено когато нямаме време. В тези случаи как да вечеряме, така че да не пълнеем?

Пийте вода – преди вечеря и докато я приготвяте. Чаша вода дава усещане за ситост и апетитът ви няма да бъде толкова голям. Ако сте много гладни, е добра идея за пиете вода, вместо алкохол или сок. А и ще си спестите опитването на храната, докато готвите – ще изчакате търпеливо да стане готова и тогава да я консумирате.

Как да се храним по-здравословно по празниците?

Подбирайте напитките Наслаждавайте се на чаша червено вино или шампанско. Междувременно пийте много вода, но не прекалявайте с алкохол...

Разнообразявайте се – опитайте да хапвате различни неща през седмицата. Така ще снабдите организма с различни хранителни вещества, а и това ще се отрази добре на стомаха ви. Хапвайте разнообразно, за да си набавяте витамини, минерали и хранителни вещества от всички групи.

Направете си цветна вечеря – цветовете не са единствено за красота, те означават, че в чинията ви има разнообразие от продукти, които ще ви снабдят с различни хранителни вещества. Използвайте плодове и зеленчуци в различни цветове. Така ще се намали риска от запек, проблеми с холестерола и сърдечни проблеми. Освен това ще снабдите организма с достатъчно фибри, които са важни да свалянето и поддържането на желаните килограми.

Подредба на чинията – в порцията ви трябва да има въглехидрат, протеин и мазнини. Така ще се заситите и ще хапнете от всяко важно за организма хранително вещество. След такава порция няма да мислите за десерт или за допълнително сипване. Хубаво е да има фибри във вечерята ви, плодове и зеленчуци. Една половината е добре да е от зеленчуци (или плодове), другата – със здравословен протеин и въглехидрат. Може да овкусите със здравословна мазнина.

Хапвайте картофи – те са едни от най-засищащите продукти. Усещането за ситост, което дават, е повече от филия хляб. Картофите съдържат фибри и имат ниско съдържание на калории. Може да ги добавите към крехко печено месо.

Ако ядете това на вечеря, проблемите със съня са неизбежни

Всеизвестен факт е, че обилната вечеря пречи на съня. Но ако знаем най-вече каква храна да приемем преди сън, можем да избегнем проблем...

Купете си спрей за мазнина – така ще използвате много по-малко мазнина, когато готвите или овкусявате храната си. Мазнините са калории, затова опитайте да замените бутилката със спрей – лесно и удобно. Така няма да се стигне до прекомерна употреба на мазнина.

Вечерята може да бъде и вкусна, и здравословна, стига да спазвате тези лесни правила. Дори да нямате много време, пак може да хапвате, така че да не променяте драстично цифрите върху кантара и да бъдете здрави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-красивите места в Испания
Най-красивите места в Испания

За повечето от нас Испания е морска дестинация с прекрасни плажове и чудни курорти. Но тази страна е истинско съкровище и може да предложи много...