Как да започнем правилен процес на отслабване?

3192
Как да започнем правилен процес на отслабване?
Снимка: iStock/Guliver

Защо хората, независимо, че прибягват до различни методи за отслабване, често не успяват да нормализират теглото си?

Нискокалоричните диети и синтетичните препарати фактически действат във вреда на здравето. Те може и да дадат временен ефект - но след 6-7 седмици ще започнат да бавят обмяната на веществата. Физическите упражнения, хапчетата и липосукцията също са сред основните методи за отслабване – но явно нито един от тези способи не е ефикасен, защото броят на хората с наднормено тегло продължава да расте.

Първото място сред причините за летален изход заемат сърдечносъдовите заболявания: коронарна болест на сърцето, артериална хипертония, инфаркт и инсулт. От тях умират почти 20 милиона души по света всяка година. Диабетът, който през 2022 г. прие формата на световна епидемия, е на второ място. Смъртните случаи поради диабет през последните 10 години са увеличени с 52%.

Анализ на заболяванията на населението на Европа показва, че сред хората, които не са доживели даже до 50 години, 97% са имали сериозни проблеми с наднорменото тегло!

Ето какво казва специалистът по диетология и спортна медицина д-р Пауло Годой

Има хора, които ядат всичко и във всякакви количества - и остават слаби и здрави. А някои редовно се хранят, спортуват, и все пак напълняват. Последните изследвания потвърждават, че целият проблем е в метаболитните нарушение при хората със затлъстяване.

Защо много хора не успяват да отслабнат с диети? Ако започнете диета, в организма ви навлизат по-малко калории – и за него това е сигнал, че е започнал „глад”. Защитните реакции се активират и, за да ви предпази от „гладна смърт“, организмът започва да трупа възможно най-много енергия под формата на мазнини – и същевременно я изразходва колкото се може по-малко. Така човек става летаргичен и апатичен, трудно му е да прави каквото и да било.

Защо физическите упражнения не помагат на всички да отслабнат? Защото само малка част от енергията, получена чрез храната, се използва за мускулите. Затова, когато опитвате да изгаряте мазнини чрез повече физическа активност, трябва доста много да се напъвате – защото организмът е устроен по такъв начин, че твърде малка част от енергията се изразходва за движение на мускулите. И добре, че е така: в противен случай нямаше да успеем да се движим, ако останем гладни дори един-единствен ден – нали повечето от енергията за мускулите ще бъде изразходвана. Затова в повечето случаи от физическите натоварвания не се получава желаният ефект.

В такъв случаи какво да се прави? Най-рационалният изход за започване на правилно отслабване е ускоряването на метаболизма – обмяната на веществата, чрез грижливо съчетан и подготвен хранителен режим. За целта трябва да се включат съответните полезни продукти в хранителното ни меню. Това са зелен чай, броколи, люти чушки (ако няма противопоказания!), червен боб, ябълки и круши, грейпфрути и други цитрусови плодове, джинджифил, канела, „червени“ риби, скумрия, млечни продукти, спанак, аспержи. Така може да бъде положено началото на правилния процес за влизане в режим на отслабване - и да се продължи, като се комбинират тези продукти в различни съчетания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Ядат ли се листата на червеното цвекло?
Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Както е добре известно, желязото е основен минерал за здравето на човешкия организъм. Неговата основна функция е да пренася кислород чрез...