Как диамантът стана най-желаният подарък: гениален маркетинг, който промени историята

2215
Как диамантът стана най-желаният подарък: гениален маркетинг, който промени историята
Снимка: Getty Images

Най-добрият приятел на момичето са диамантите, нали? Да мечтаете и вие поне веднъж в живота си да получите бижу с този красив камък като подарък е една гениална маркетингова кампания, която продължава вече над 100 години и наистина работи. Разказваме ви кой и как превърна един диамант в най-желания подарък на света.

Въпреки изобилието от бижута по рафтовете на магазините, диамантите остават най-желаните от много години. Малко хора знаят за това, но именно това е целта, която е постигната в компанията за добив и обработка на диаманти.

Компанията за диамантен маркетинг е на около сто години и с право се нарича най-успешната. Резултатът е очевиден: няколко поколения са смятали диамантения пръстен за най-добрия начин да покажат чувствата си и всеки годеж е придружен с искрящо камъче на пръста на избраника.

Как започна всичко...

Със сензационно откритие в края на 19 век, когато в град Кимбърли на територията на съвременна Южна Африка са открити разсипи на злато и диаманти. Поток от камъни се изля в Европа от бившата британска колония. Изглежда, че сривът на цените им е неизбежен. За да поддържа инвестициите, една корпорация умело манипулира търсенето, като създаде и активно поддържа мита за уникалността на диамантите.

Има ли находища на диаманти в България?

В края на 30-те години на ХХ век световният пазар става пренаселен и цените на диамантите започват да падат. Струва си да се отбележи, че по това време корпорацията се е превърнала от домашна индустрия в глобален гигант, доставчик на диаманти по целия свят. През 1938 г. Хари Опенхаймер, синът на основателя на марката, наема агенция от Ню Йорк за по-нататъшно популяризиране на диамантите, като го финансира с 200 000 долара годишно. Маркетолозите трябваше да накарат хората да повярват, че камъните са изключително редки.

Брилянтен маркетинг

За постигането на амбициозната цел бяха ангажирани медиите, модните дизайнери, филмовата и телевизионната индустрия. Малко по-късно се появява известният слоган „Диамантът е вечен“, съчетаващ уникалността на камъните с концепцията за вечността. Момчетата от агенцията включиха този слоган в поп културата на всички нива. Искрящите диаманти блестяха в телевизионни реклами, на плакати, в лъскави списания.

През 1946 г. Айер създава услугата „Персони от Холивуд“. 125 редакции на най-големите вестници получиха писма от агенцията с последните новини за камъните и бижутата на медийни личности, с които блестяха през седмицата.

През 1947 г. агенцията представя брошурата „Ангажиране на социалисти“ от снимки, поръчани от Айер. На телевизионните екрани филмовите звезди замръзнаха във възхищение от подаръка на диамантени бижута. Снимки на звезди в лъскави списания бяха украсени с пръстени и обеци с големи камъни. Имаше дори лекции в учебни заведения, посветени на скъпоценните камъни.

Стратегията продължи със създаването на нов модел за подражание на „социалната личност“, принуждавайки обикновения човек да търси бижута, които блестят в блясък и на социални събития. Таблоидите се надпреварваха помежду си относно тенденциите. Маркетолозите създадоха интерес към диамантите, като наеха съпруги на знаменитости и звезди на сцената за кампанията. Гледайки ги, потопени в клюкарски колони, по-малко богата жена от обикновено семейство със сигурност искаше да се украси със същото бижу. Всичко това, както се очакваше, доведе до увеличаване на продажбите на диаманти сред средната класа.

Фалшив или истински: 6 сигурни начина да разпознаете истинския диамант

През 1967 г. фирмата насочва вниманието си към японския пазар, където по това време само 5% от булките получават диамантен пръстен като част от годежа си. Рекламата доведе до факта, че до 1981 г. този брой в Япония се увеличи 12 пъти! Компанията успя да направи милиарди долари оборот на островите. Сватбените традиции на страната не устояха на агресивния маркетинг и японският пазар стана вторият по големина след Америка.

За повече от 40 години, до 1979 г., продажбите в Америка възлизат на 2,1 милиарда долара! За сравнение, продажбите в САЩ през 1939 г. са $23 млн. Годишният им рекламен бюджет на се увеличава, достигайки $10 млн. до 1979 г.

Диамантите се превърнаха в символ на романтиката. Традицията да се подарява диамантен пръстен за годежа придоби популярност по целия свят. Маркетолозите успяха да убедят всички, че размерът на камъка е показател за статуса на неговия собственик.

Сега какво?

Компанията продължава да се разширява на изток, въвеждайки нови традиции в уредените бракове в Китай, с намерението да повтори японския сценарий. Емблематичният слоган на марката „Диамантът е завинаги“ беше възроден и получи нов обрат в новата маркетингова кампания. Марката празнува повишеното потребителско търсене с огромна инвестиция от $20 000 000! В прессъобщение от 2023 г. се отбелязват резултатите от проучване на потребителското търсене в САЩ и Китай. То показа, че диамантените бижута са едни от най-предпочитаните луксозни артикули за жените. 

За мъжете прозрачният искрящ диамант все още е знак за специално внимание, а жените мечтаят да получат романтично бижу като подарък като потвърждение на мъжката любов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com