Има ли находища на диаманти в България?

22896
Има ли находища на диаманти в България?

Диамантът е ценен минерал с висока цена. Шлифованият диамант е един от най-скъпите, предпочитани и ценни скъпоценни камъни в бижутерията. Поставен върху бижута, той е символ на социален статус, престиж, богатство и високо положение в обществото. Диамантът има и редица други ценни приложения, дължащи се на уникалните му качества, които не притежават другите природни минерали. Индустриалните диаманти намират ценно и широко приложение за индустриални цели. Високата цена, полезността, уникалните качества на диаманта съвсем естествено ни водят към въпроса има ли находища на диаманти в България и за какво се използват.

Повечето от вас вероятно са чували, че България, която уж е бедна страна, реално е обсипана със злато, скрито в земните недра. Експерти изчисляват, че под краката ни има злато за над 1 трилион долара – внушителна сума, способна да превърне бедната малка страна в богата. Оказва се, че земята и планините са богати и на скъпоценни минерали с висока цена. Твърди се, че районът около Кърджали е богат на рубини, а д-р Харизан Харизанов и книгата му за ахата в България издава и друга тайна – находища на ценни минерали у нас, както и отговаря на въпроса има ли находища на диаманти в България.

Най-големият в света шлифован диамант за първи път на публично изложение (СНИМКИ)

Първите диаманти в България

Откритите през 2014 година диаманти в България, макар да са с миниатюрна големина -  просто прашинки, дават категоричен положителен отговор на въпроса има ли находища на диаманти в България. Според информация, споделена тихомълком в България, находища на диаманти има и в Стара планина, и в Родопите.

Д-р Харизанов и проф. Рангел Гюров от департамент „Природни науки" на Нов български университет са откривателите на диамантите в България, като интересът им е и към другите ценни минерали, срещащи се в страната ни. Откритите от тях прашинки са изпратени за изследване и е потвърдено, че са диаманти. И въпреки че наличието на диаманти в България е отричано дълги години и че откритието на двамата учени е оспорвано с доводи, че това са единични бройки и незначително количество, то откритието им дава категоричен отговор на въпроса има ли находища на диаманти в България. Дълги години се е считало, че у нас няма диаманти, тъй като няма кимбърлитови скали, в които се срещат те, но според д-р Харизанов възможно е просто да са разположени дълбоко в Дунавската равнина и поради това да остават неоткрити. Това обаче на този етап са просто предположения.

Откриха третия по големина диамант в света

Какви други ценни минерали има в България?

Ако освен има ли находища на диаманти в България се вълнувате и на какви други ценни минерали е богата земята ни, то информацията, сочена от д-р Харизанов, ще ви е интересна. Според него и проучванията му територията от бреговете на река Дунав през Средна гора до Родопите, както и около село Широко поле се простират богати находища на яспис и ахати.

В България се намират също гранат, берил и смарагд, чиято цена достига внушителна сума за карат. Земята ни е богата и на ценния и скъп рубин.

Остава открит въпросът как точно се използва цялото това природно богатство и как да допринесе за подобряване на финансовото състояние на страната и населението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com