Как правилно се отглежда саксийна теменужка?

25410
Как правилно се отглежда саксийна теменужка?
Снимка: iStock

Когато видите разцъфнали теменужки, душата ви става топла и радостна. Да, това е разбираемо, защото цъфтежът на теменужки прилича на празник, истинска приказка. Възхищавайки се на тях в магазина, неволно веднага светвате с желанието да отглеждате същото у дома. За да постигнете виолетова приказка, трябва да положите големи усилия и да създадете приятни условия за живот на вашите домашни саксийни теменужки. И освен това трябва да знаете някои тънкости на отглеждането на теменужки, за да осигурите подходяща грижа за тях.

Отглеждане от листа

Отглеждането на теменужки от листа у дома винаги е от голям интерес за начинаещите. Започваме процеса на отглеждане, като обилно навлажняваме памучен тампон с топла вода и го поставяме в малка чаша.

Подрязване на дръжки

За да отгледате храст от теменужки, често е достатъчно само едно листо. Нарежете листната дръжка с остро острие. Трябва да изрежете под остър ъгъл, дължината на дръжката трябва да бъде най-малко 3 см. Можете да използвате и Т-образен разрез: в този случай първото изрязване се прави под прав ъгъл, а второто-перпендикулярно до първото. Под земята двете половини на дръжката се раздалечават. Това ви позволява да увеличите зоната на растеж на корените. 

Подготовка на саксия и pocva

Това цвете не трябва да бъде в дома ви, защото е ОПАСНО

Много хора вярват, че това определено цвете може да привлече в дома ви само негативи, нещастие, тъга и дори смърт и това е хибискусът и...

За засаждане на лист подготвяме пластмасова саксия. Поставяме дренаж на дъното на саксията, след това изсипваме поцвата и поливаме обилно. Към почвената смес за теменужки трябва да се добави едър пясък и торфен мъх, както и да се осигури добър дренаж на теменужките. В идеалния случай тя трябва да заема половината от обема на саксията.

Вкореняване в почвата

Листата могат да се вкоренят директно в почвата. Нарязан лист трябва да се засади на дълбочина около 1 см, да се полива и да се покрие с целофан. Най-често вкореняването на листа става в рамките на 3 седмици. 

Пресаждане

Когато цветята се развиват, те трябва да се преместват всеки път в по-голям съд с диаметър 8 см, а за постоянен растеж възрастните растения се трансплантират в саксии с диаметър около 10 см, но не повече от 13 см и височина не повече от 10 см.

Цветята вече няма да увяхват, дори и когато не сте у дома!

Много хора пътуват доста често било то по работа или за удоволствие. В днешно време това се случва все по-лесно и ние няма да изпуснем ...

Като цяло оптималното съотношение на диаметъра на розетката към диаметъра на саксията трябва да бъде 3:1. За миниатюрни сортове теменужки най-приемливият диаметър на саксията е 5 см. Препоръчително е да се пресаждат теменужки след шест месеца.

Местоположения на теменужки

За да могат виолетовите да се чувстват добре у дома, трябва да ги поставите върху прозорци, обърнати на север или изток. Това се дължи на факта, че осветлението на саксията трябва да бъде ярко и дълго от една страна и в същото време, без влиянието на пряка слънчева светлина. 

Температура

Температурата от +20 градуса С е много благоприятна. При такива условия възрастните растения цъфтят много дълго, цветята обикновено са големи и могат да останат на растението дълго време. За млади растения, които току-що са започнали своето развитие и наскоро са се отделили от майчиния лист, температурите до +23 - + 24 градуса С ще бъдат по-благоприятни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com