Как САМИ да си направите освежаващо и вкусно ФРАПЕ

2806
Как САМИ да си направите освежаващо и вкусно ФРАПЕ
Снимка: iStock

Кафето с лед в наближаващите горещи дни може да бъде истинска наслада. Можем да го сервираме по много различни начини – с кубчета лед, бита сметана, карамелен или ванилов сладолед. Но студеното кафе е не само вкусно, но и здравословно. Точно както горещото кафе, то повишава енергийното ни ниво и доставя на тялото полезни полифенолни съединения. Как да си направим студено кафе у дома?

Студено кафе - история

Студеното кафе е известно още като фрапе. Много хора не могат да си представят горещо лято без тази студена инжекция с кофеин. Фрапето стимулира и има приятен вкус. Днес ледено кафе се пие почти по целия свят. Това обаче не винаги е било така.

Студеното кафе идва от Гърция. Открито е през 50-те години на миналия век. Авторът на тази напитка е Димитриоса Вакондиос, служител на компанията Нестле. По време на панаир, на който представил нова напитка за деца, Вакондиос решил да се подсили с малко кофеин. Гъркът нямал достъп до вряща вода, затова решил да изсипе праха в студена вода.

Желаейки да смеси съдържанието, излял течността от едната чаша в другата. Това довело до появата на пяна върху повърхността на студеното кафе. Когато служител опитал сместа, той бил приятно изненадан от получената вкусна напитка. Така той решил да патентова своето "изобретение".

Здравословно ли е студеното кафе? Хранителни стойности на фрапето

Студеното кафе, точно както кафето, сервирано горещо, съдържа много съединения, които са полезни за здравето. Той е богато на микро и макро елементи. Интересното е, че многобройни проучвания показват, че студеното кафе е много по-щадящо за храносмилателната ни система. Фрапето е чудесен източник на:

- калций,
- желязо
- витамин А,
- протеини,
- въглехидрати.

Леденото кафе съдържа и антиоксиданти, които не само помагат за защитата на тялото от бактерии и вируси, но и предотвратяват размножаването на свободните радикали. Антиоксидантите предпазват клетките на тялото от оксидативен стрес и забавят процеса на стареене.

Студено кафе: как действа върху тялото

Кафето с лед, както горещо кафе, съдържа кофеин. Това органично съединение има стимулиращ ефект. Повишава кръвното налягане и кара сърцето да бие по-бързо. Тогава тялото става по-добре наситено с кислород. След изпиване на чаша кафе се чувстваме по-малко летаргични, по-лесно ни е да се концентрираме. Освен това редовното пиене на кафе може също да намали риска от диабет тип II, болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер, според проучване, публикувано от списание Frontiers in Aging Neuroscience.

Студено кафе: как да си направим фрапе у дома?

Какво ще се случи с тялото ви, ако се откажете от кафето само за 1 месец

Ако и вие сте от хората, които не могат да си представят сутринта без чаша кафе, със сигурност ще ви е интересно да научите какво точно...

Рецептата за студено кафе не е сложна. Можем успешно да приготвим тази вкусна и освежаваща напитка у дома. Нуждаем се само от няколко съставки. Приготвянето на освежаваща напитка няма да отнеме повече от няколко минути.

Студено кафе: Рецепта

Необходими съставки: 

- 2 еспресо;
- 2 супени лъжици захар;
- 100 мл студено мляко;
- 100 мл вода;
- лед;

Как да приготвим фрапе?

Ако искате кафето да е полезно за здравето ви, направете това

Кафето има и някои ползи за здравето, които определено не не са за пренебрегване. Проучванията доказват, че когато се консумира без зах...

Изсипете 2 броя еспресо, вода и захар в шейкър.

Разклатете всичко, докато образува пяна. (Ако нямаме шейкър вкъщи, можем също да смесите цялото и да излеем сместа от чашата в чашата няколко пъти.)
След това сложете кубчета лед във висока чаша. Залейте всичко с мляко.

За приготвянето на студено кафе силното кафе от еспресо машина определено е най-добрият вариант. Благодарение на него напитката е есенциална и ароматна. Това обаче не означава, че ако нямаме подходящо оборудване вкъщи, не можем да направим вкусно фрапе.

Можем да заменим еспресото с класическо сварено кафе. Преди да започнем да приготвяме студено кафе обаче, трябва да отцедим утайката. Благодарение на това напитката ще бъде много по-приятна за консумация. В основата на фрапето може да бъде и разтворимото кафе.

Студено кафе: с какво да сервирате?

Кога не трябва да пием кафе, ако не спим добре?

Кофеинът е едно от най-често използваните възбуждащи вещества в света и може да помогне да се почувствате по-бдителни и будни около 15 ...

С какво да сервирате фрапе? Има много възможности. Разбира се, ако искаме кафето ни да е възможно най-здравословно и нискокалорично, трябва да ограничим ненужните, сладки добавки.

Въпреки това, студеното кафе може да бъде и чудесен десерт. Достатъчно е да го поднесете с домашна бита сметана. Можем да сложим и топка сладолед в чашата. Вкусовете: ванилия, карамел и шоколад перфектно облекчават горчивината на напитката. Можем да обогатим вкуса на фрапето и с ароматни ликьори.

Колко калории има леденото кафе?

Трудно е да се определи ясно калоричността на фрапето - всичко зависи от добавките, пропорциите и начина на сервиране, разбира се. Една чаша (240 мл) традиционно студено кафе с мляко и захар има по-малко от 50 килокалории. Калорийната стойност се увеличава с разнообразието.

240 мл студено кафе с бита сметана има около 200-250 ккал. От друга страна, едно фрапе със сладолед и бита сметана може да има цели 500 ккал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com