Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се е наричал римският бог на виното?

24 май 2022, 20:20 часа

БАКХУС (Бакх) – син на Юпитер, бог на плодородието, виното, веселието и лозарството. Бакхус е латинското име на гръцкия бог Дионис, който бил отъждествен с местния бог на плодородието Либер.

Дионис е божество от източен произход, син на Зевс и принцеса Семела. Ревнива и отмъстителна Хера, след като унищожи Семела, внуши лудост на Дионис. Той дълго се скита из източните страни, докато пристига във Фригия, където богинята Кибела-Рея, на която Дионис е внук, го лекува и го въвежда в своите оргиастични мистерии.

Култът към Дионис, който отначало имал весел характер, но постепенно ставал все по-невъздържан, превръщал всичко в насилствени оргии или вакханалии. Оттук и името на Дионис – Бакхус, т.е. шумен.

Кой гръцки бог ви покровителства според датата на раждане

Дионис освобождава хората от светските грижи, премахва от тях оковите на премерения живот. Той изпраща лудост върху враговете и ги наказва ужасно. На Дионис били посветени гроздето, бръшляна, пантерата, риса, тигъра, магарета, делфин и коза.

В негова чест в древна Гърция през зимата и пролетта се провеждат празненства, наречени дионисия, които включват тържествени шествия, посветени на бога, състезания на трагични и комични поети, както и хорове, които изпълняват дитирамби.

Великата Дионисия, насрочена да съвпадне с пролетното равноденствие, се празнува с особена пищност в продължение на няколко дни в присъствието на гости от други държави. Гръцкият Дионис отговарял на римския бог Бакхус.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес