Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се е празнувала Цветница в миналото?

24 април 2024, 19:44 часа

Цветница се празнува в неделя след Лазаровден, в шестата неделя на Великия пост, точно една седмица преди Великден. Според Библията на този ден Исус Христос е посрещнат в Йерусалим с палмови и маслинови клони. В българската традиция този празник се нарича още Връбница. По нашите географски ширини няма палмови и маслинови клонки, които са заменени с върбови.

Цветница 2024 - кога се пада и какво се прави

Ето някои от най-популярните ритуали на Цветница, които се спазвали в миналото.

* Рано сутрин младите неомъжени момичета берат върбови клонки. От тях вият венчета, които се използват за пускане по течаща вода, за окичване на животните и плодните дръвчета.
Всички обичаи на този ден са свързани с върбата, за която се вярва, че пази хората и домовете от уроки. Крехка и смирена, върбовата клонка символизира женското начало.
* Старите хора казват, че ако вържем върба на кръста си, тя ще ни дари здраве и успех и в най-тежките начинания. В някои райони, по време на жътва, жътварките си слагат венец на главата от върбови клонки против главоболие.
* Цялото семейство отива на църква и отнася от свещеника клонки, които поставя на домашната икона или на входната врата за здраве и предпазване от зли сили.
* В миналото хората поставят върбови клонки и на животни, преди да ги изведат на паша. Вярва се, че те са лековити.
* Със свежи върбови листенца се захранват малките пиленца, за да са здрави.
* Забиват се върбови клонки в градината, за да не я рови къртицата.
* Когато през лятото се зададат градоносни облаци, хората гледат към тях през свитите на Цветница върбови клонки, за да попречат на градушката да унищожи нивата.
* Месят се специални обредни хлябове.
* На Цветница завършва последният етап от лазаруването, свързан с обичая “кумичене”. Момите пускат върбови венци по течението на реката. Притежателката на най-бързия венец наричат “кумица”.
* Вярва се, че на Връбница умрелите “излизат” от гробовете си и очакват близките им да донесат нещо. Затова на предния ден - Лазаровден - жените прекадяват и преливат гробовете с вино и раздават жито и обредни хлябове, приготвени без мазнина. На Цветница преди изгрев жените отиват на гробищата с върбови клонки, които забиват до надгробните паметници. Палят огън от царевични стъбла и оплакват мъртвите.

Трапезата на Цветница

Трапезата е празнична, но тъй като все още са Великденските пости, ястията трябва да са постни. Трябва да има маслини и пролетни листни зеленчуци. Другото задължително ястие е от риба.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес