Как се казва най-малката планета в Слънчевата система?

7052
Как се казва най-малката планета в Слънчевата система?
Снимка: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

Най-близката до Слънцето планета е кръстена на античния гръцки бог Хермес (Меркурий при римляните) – пратеникът на боговете и богът на зората, който възвестявал появата на Зевс. Древните египтяни наричали тази планета Собкоу, а в Скандинавия и Германия била известна като Один. Това е и най-малката планета в Слънчевата система.

Меркурий е на средно разстояние от 58 милиона километра от Слънцето, чиято ярка светлина пречи на наблюденията му от Земята. Движейки се по силно издължена орбита със скорост до 54 км/ сек, прави пълна обиколка около Слънцето за 88 земни дни. Един меркуриански ден продължава 176 земни дни. Полярната ос на Меркурий е почти перпендикулярна на равнината на неговата орбита.

Ето кога можем да видим всички планети от Слънчевата система

Средната плътност на Меркурий е почти същата, както тази на Земята – 5.44 г/куб. см, затова се предполага, че има желязно ядро, заемащо половината от обема на планетата, над което се намира силикатна обвивка с дебелина 600 км. Меркурий получава 6 пъти повече слънчева светлина от Земята. По-голямата част от нея се абсорбира, тъй като повърхността му е тъмна и отразява само 12-18 процента от падащата светлина. Температурата на осветената повърхност достига 500°C.

Повърхностният слой на планетата е силно натрошен и служи за отлична топлоизолация, така че на дълбочина няколко десетки сантиметра от повърхността температурата е постоянна - около 80°C. През нощта температурата на повърхността пада до минус 210°C.

Открито е, че Меркурий има много разредена хелиева атмосфера, създадена от „слънчевия вятър“. Средно всеки атом хелий остава в атмосферата около 200 дни и след това напуска планетата. Налягането на такава атмосфера на повърхността е 500 милиарда пъти по-малко, отколкото върху повърхността на Земята. Освен хелий са открити незначително количество водород, следи от аргон и неон.

Повърхността на Меркурий е покрита с кратери подобно на Луната, затова може да се предположи, че планетата също е образувана преди 4.5 милиарда години и е преминала през същите етапи. Сниманата досега част от повърхността на Меркурий е изненадващо подобна на лунната повърхност: множество кратери с различни размери покриват планетата. Според решението на Международния астрономически съюз кратерите на Меркурий са назовани с имената на културни дейци: писатели, поети, художници, скулптори, композитори.

Например, най-големите кратери с диаметър от 300 до 600 км са наречени „Бетовен“, „Толстой“, „Достоевски“, „Шекспир“ и др. Има изключения от това правило - един кратер с диаметър 60 км е получил името на известния астроном Койпер, а друг, с диаметър 1,5 км близо до екватора, е назован „Хун Кал“, което на езика на древните маи означава „20“. През този кратер минава меридианът, който обозначава 20 градуса.

Колко са планетите в Слънчевата система? Отговорът ще ви изненада

Височините на различните форми на релефа на Меркурий, т. е. на „планините“ и „хълмовете“, са по-малки от тези на Луната. Височинните профили се изграждат с помощта на наземни радарни изследвания. По този начин наземните наблюдения са успели да идентифицират няколко големи пръстеновидни структури с диаметър над 300 км в район, който все още не е заснет от космически кораб.

Най-добрите снимки на повърхността на Меркурий съдържат детайли с размери 100 м. На някои снимки ясно се виждат следи от изливане на лава. Очевидно интензивното метеоритно бомбардиране на повърхността на Меркурий в редица случаи е било придружено от подобни изливания.

В момента се разработват проекти за полети на космическа станция до Меркурий, които ще направят възможно заснемането на източното полукълбо – до момента то не е видяно. Тогава ще бъде възможно да се изследва цялата повърхност на планетата и евентуално да се открият интересни явления. Оборудването от ново поколение ще позволи да се изследват физическите свойства на скалите, изграждащи повърхността, и да се наблюдават слънчеви изригвания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com