Колко са планетите в Слънчевата система? Отговорът ще ви изненада

126441
Колко са планетите в Слънчевата система? Отговорът ще ви изненада
Снимка: iStock

В навечерието на новата учебна година тестваме спомените ви от наученото в безгрижните ученически години с един привидно лесен въпрос – колко са планетите в Слънчевата система – тема, която се изучава по предмет, наречен днес „Човекът и природата“, още в пети клас. Не е случайно, че нарича въпроса „привидно“ лесен, защото отговорът е неочакван. Основните знания за планетите в Слънчевата система са част от учебната програма по астрономия в началните училища и се овладяват масово, но валидни ли са и днес, или новите открития дават нови и неочаквани отговори на старите въпроси?

Интересно е и дали можете да посочите колко са планетите в Слънчевата система, без да се замисляте и без да се налага да ги изброявате, за да ги преброите – обзалагам се, че правите в момента именно това. Оказва се, че масово се запомнят имената им и начина, по който са подредени, но не и техният брой. Нещо повече – с развитието на науката, човешките умения, познания за Космоса и възможностите за наблюдението му, броят на планетите в Слънчевата система нараства през хилядолетията от първоначално познатите Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн до 8 с прибавянето на наблюдаваните с телескоп Уран (1781 г.) и Нептун (1846 г.).

Те обаче не са последните открити в Слънчевата система. И вероятно открития също предстоят някъде напред във времето, тъй като днес учените имат практически много по-неограничени възможности за наблюдение на Слънчевата система, поради което е логично да си зададем въпроса все още ли са 8 планетите, или тази цифра се е променила?

Кои планети от Слънчевата система нямат спътници?

Колко са планетите в Слънчевата система?

Помните имената им – Меркурий, Венера, Земя, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон… Момент. Осемте планети в Слънчевата система се оказаха 9, когато ги изброихме? Всъщност големите планети са 8, но освен тях има планети-джуджета, които ако добавим техния брой към този на по-големите планети, то ще се окаже, че всички сме сгрешили отговора на въпроса колко са планетите в Слънчевата система. Деветата планета, която изброихме – Путон, е именно една от планетите джуджета, а останалите, които трябва да споменем са: Церера, Хаумея, Макемаке и Ерида.

Още по-интересен е фактът, че девета планета има, но тя не е Плунон. През 2018 година международна група астрономи открива безспорни доказателства за съществуването на 9-та планета в Слънчевата система, разположена далеч от Слънцето. Това откритие променя отговора на въпроса колко са планетите в Слънчевата система и преобръща представите ни и знанията, натрупани в училище. Не е изключено и още планети да чакат да бъдат открити.

Няма да ви занимаваме с атмосфера, физични характеристики, спътници, радиуси на планетите от слънчевата система, тъй като считаме, че бързо ще забравите тези факти, дори да предизвикат интереса ви, поради което ще ви запознаем с любопитна информация за планетите в Слънчевата система, която със сигурност ще запомните и ще ви бъде интересна.

Ето кога можем да видим всички планети от Слънчевата система

Любопитни факти за планетите в Слънчевата система

  • Сред любопитните факти, свързани с планетите от Слънчевата система, е темата за произхода на имената им. Три са планетите, чиито имена се открояват от останалите – нашата планета Земя, Нептун и Уран. Те единствени не са кръстени на римски богове. Земята изобщо не носи име на божество, а Уран и Нептун носят божествени имена, които не са свързани с римската митология. Уран е кръстен на гръцкия бог на Вселената и небето, като други имена, с които е била наричана планетата, са Небещянка и Лехана – стари чешки имена. Нептун носи името на бога на моретата и океаните в Древна Гърция, което вероятно е свързано с цвета на планетата – син. Останалите планети в Слънчевата система носят имена на римски богове - Меркурий е кръстен на римския крилат пратеник, „вестоносецът“ на боговете, Венера носи името на древногръцка богиня на любовта и красотата, Марс е кръстен на римския бог на войната, името на Юпитер е дадено в чест на властелина на света – главния бог в римската митология, а това на Сатурн произхожда от името на бог на земеделието, отново свързан с Древен Рим.
  • Друг любопитен факт е свързан с температурата на планетите. Ако разгледаме Меркурий например – най-близката до Слънцето планета, ще видим, че на частта, обърната към слънцето, е 400 градуса, докато на обратната страна е минус 200 градуса. Невъзможни условия за живот, нали?
  • Като споменахме условия за живот, любопитно е и дали някоя от другите планети от Слънчевата система предлага условия за живот. Учените считат, че единствено по отношение на Марс би могло да се говори за възможен живот, тъй като това е единствената планета, която има частично сходство с част от физическите условия на Земята. Интересът на учените и на обикновения човек към изследването на Марс и търсене на евентуални следи от живот там продължава и нараства през годините и само бъдещето ще разкрие всички истини.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com