Как се прави най-пивката сливова ракия?

36304
Как се прави най-пивката сливова ракия?
Снимка: iStock

Ракията е традиционна напитка за България. Приготвя се от грозде, сливи и други плодове. Сред най-популярната домашна ракия е тази от сливи. За да бъде “пивка” и с приятен аромат, трябва да се спазват някои лесни правила.

Събиране на сливи за ракия

Узрелите и капнали сами на земята сливи, независимо дали са повредени, се събират за ракия. Много е важно да не се използват зелени сливи, защото ще влошат качествата на алкохолната напитка. Хубава и пивка ракия се получава само от добре узрели сливи. От недобре узрели сливи става по-нискокачествена ракия.

Ферментация

Сливите се събират в каца и се оставят за няколко дни, докато започне ферментацията им. През този период нивото на плодовете се понижава (”сляга”) и най-отгоре са образува корица. По време на ферментацията се появява и пяна, която излиза на повърхността и по вътрешната периферия. Образувалият се спирт излиза нагоре, затова много хора поставят капак върху отвора на кацата, за да не изветрява спиртът. Периодът на ферментация продължава 10-15 дни.

Защо произходът на думата "ракия" е свързан с изпотяване?

Ферментиралите сливи са известни като джибри. Ракия може да се вари освен от джибри, и от качествено вино. Майсторите ракиджии опитват суровината (джибрите) на вкус - тя трябва да е приятна, ароматна, без сладка или кисела жилка или горчив привкус. Горчивият вкус се появява, ако джибрите престоят по-дълго време.

За да се активира ферментационният процес, често се използват добре узрели плодове, без да се мият. Смачкват се, а получената каша се поставя в стъклен буркан с широк отвор. Ако сливите не са много сладки, може да се добави малко захар (на 3 кг сливи се добавят 2 чаени чаши захар, разтворена в 1 л хладка вода). Разбърква се добре и отворът на буркана се покрива с чист тензух. Получава се закваска, която след 2-3 дни е готова за заквасване на плодовата каша. Изсипва се в кацата и се бърка добре.

Какво е перфектното съотношение захар-вода за ракия?

Варене на ракия

Варенето на ракия е истински ритуал за много домакинства в България. Извършва се през месеците ноември и декември. Обикновено варенето на ракия става в казан, собствен или споделен с други хора.

След като джибрите заврат, се поддържа умерен огън, за да може ракията да започне да тече на тънка и равномерна струя. Препоръчително е огънят да не е много силен, за да се избегне загарянето на джибрите. Времето за варене на ракия от един казан е около 5-6 часа. От среден по обем казан (130-150 л) и при среден добив (10 л каша/1 л ракия) се получава около 13-15 л ракия.

Съвети за пивка ракия

* За да получите хубава ракия, задължително трябва да отстраните първотокът (първак). Това е фракция, която заедно с етиловия алкохол, съдържа голямо количество метилов спирт и други летливи вещества, които придават неприятен вкус и мирис на ракията.
* Казанът трябва добре да се измие и почисти преди варенето. Ако по дъното на казана има захар, трябва да се изстърже. В противен случай ракията ще придобие горчив вкус.
* Докато тече ферментацията, джибрите трябва да се бъркат по няколко пъти на ден.
* Бутилирайте в стъклени бутилки.
След като ракията е напълно отлежала, е време за бутилиране. Налейте я в стъклени бутилки, за да запази качествата си без да търпи промени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Зодиите с най-добро чувство за хумор

Тайната на всички дълголетници: това нещо ще удължи живота ви с 5 години

Кои признаци подсказват, че той не ви харесва?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка

6 неща, които носят само жените с високо самочувствие

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com