Какво е перфектното съотношение захар-вода за ракия?

86492
Какво е перфектното съотношение захар-вода за ракия?
Снимка: iStock

Варенето на ракия е стара традиция у нас, но това далеч не означава, че всички, които се захващат с начинанието, постигат отлични резултати. Фактът, че въпроси като „Как да преварим ракията?“, „Как да направим корекция на алкохолния градус на ракията?“, „Как се вари ракия?“ са сред най-често задаваните в търсачката по отношение на варенето на най-консумираното спиртно питие у нас, красноречиво сочат, че много домашни майстори на ракия и заети с отглеждането на лозя и плодове за домашна ракия като хоби, имат сериозни пропуски в знанията и уменията и не са наясно с много правила относно варенето на ракия.

Ракията вдига ли кръвната захар или не?

Друг горещ въпрос, който често се задава и чиито отговор също е сред най-търсените, е какво е идеалното съотношение захар-вода за ракия. Допуснатите грешки по отношение на този въпрос струват скъпо – ще развалите ракията и тя няма да бъде онази превъзходна и галеща небцето ви спиртна напитка, за която мечтаете. Ето защо, ако сте решили да си сварите домашна ракия, важно е да почерпите опит от умелите домашни майстори, да прочетете колкото е възможно повече информация по темата и да откриете отговорите на всички въпроси, които си задавате.

Съотношение захар-вода за ракия – кое е идеалното?

Преди да поговорим за идеалното съотношение захар-вода за ракия, ще ви разкрием съмненията на някои домашни майстори относно качеството на захарта. Много от тях считат, че има и некачествена захар на пазара, която пречи на ферментацията и буквално съсипва ракията им. Първо се уверете, че пакетите, които ще използвате, съдържат захар с нужното качество и тогава търсете информация за съотношението, което ще ви направи виртуозни ракия майстори.

Защо произходът на думата "ракия" е свързан с изпотяване?

Домашните производители на ракия споделят опита си относно избора на плодове за нея и съотношение захар-вода за ракия според количеството на плода. Те твърдят, че плодовете трябва да са отлично узрели и че е важно да нямат кисел вкус, а сладък. За да се получи добра ракия, пивка и с отличен вкусов и ароматен профил, те съветват да добавите  20-25 кг захар на 100 кг плод, с което ракията ще стане по-добра.  И отново подчертаваме, че е важно захарта да е качествена и калорична, за да се получи спиртната ви напитка.

А какво е идеалното съотношение захар-вода за ракия? Опитните майстори, които съумяват да сварят качествена ракия, разкриват тайната на тази загадка. 1:4 е идеалната пропорция, която да следвате. Ако добавим и плодовете в картинката, пропорцията изглежда така – 1:4:4, където 1 е захар, 4 е вода и последната четворка е за плодовете за ракията ви. Тоест захарта е най-малко и е ¼ от плодовете и от водата, а количеството на плодовете и водата следва да е еднакво. Помни се лесно, но ако забравите, винаги може да се допитате до търсачките и да откриете отговорите на важните въпроси, които правят ракията толкова добра и едно от любимите питиета у нас.

Наздраве и успешна нова реколта!

Консумирайте с мярка. Статията е информативна и не насърчава консумацията на алкохол. Преди да пристъпите към варене на ракия или на друг алкохол, проверете законовите положения за това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com