Как успешно да пресаждаш саксиени растения?

8580
Как успешно да пресаждаш саксиени растения?
Снимка: iStock/Guliver

Задачата на стайните растения в къщата е да украсят жилищата с външния си вид, да създадат специална атмосфера на комфорт. За това сме готови да се грижим редовно за тях. Грижата не се свежда само до поливането навреме, въпреки че това също е важно. Необходимо е да се създадат други условия: подходящо осветление, влажност и температура на въздуха, за да се направи правилно и навременно пресаждане. За опитни хора, които се занимават с цветя, в това няма нищо трудно. Но начинаещите, които пресаждат растения, често се сблъскват с определени трудности.

Пролетта е най-доброто време за пресаждане на стайни растения. Постепенно, но вече забележимо денят се увеличава и слънцето вече не просто грее, а е горещо. Стайните растения постепенно излизат от латентност и се подготвят за вегетация.

С тези трикове ще запазите задълго свежестта на цветята

Ако всеки път се разделяте с тъга с цветята във вазата си, със сигурност ще ви е интересно да научите няколко трика, с чиято помощ ще у...

Някои цветя се нуждаят от презасаждане ежегодно - това са млади или бързо растящи растения. Младите растения се нуждаят от нова, неизтощена земя и по-просторен капацитет за растеж. Същото се отнася и за бързо растящите екземпляри, които успяват да „надраснат” саксията за една година, а корените, пробивайки през дренажните отвори, образуват пръстен под дъното на саксията.

Възрастните стайни растения, които вече са достигнали връх и закърнели, не се нуждаят от ежегодна трансплантация. Ако такова цвете изглежда добре и цъфти редовно и корените му не избиват от саксията, през пролетта е достатъчно да замените горния слой земя. За да направите това, използвайте лъжица или специална шпатула, за да премахнете почвата и да добавите нова почва.

Тези растения включват закрити палми. Те се нуждаят от редовни пресаждания само през първите години, по-скоро дори от трансбордиране, тъй като корените на палмата реагират много болезнено на намесата. Веднага след като палмовото дърво получи максималната си височина, то може да бъде пресаждано допълнително веднъж на всеки 6-8 години, при условие, че редовно се наторява и се обновява горния слой на почвата.

Много от различните видове кактуси също не се нуждаят от често пресаждане. Останалите растения обаче имат нужда от такова.

Подхранване на цветята с мляко – гаранция за обилен цъфтеж

Млечната напитка е изключително ценна, когато става въпрос за подхранването на цветята. Най-вече действа благоприятно върху цъфтящите р...

Важно е да подберете подходящ размер на саксията, в зависимост от размерите, които се очаква да достигне съответното растение. Обогатете почвата с тор и се радвайте на прекрасните си растения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com