Каква е разликата между автобиография и CV?

11897
Каква е разликата между автобиография и CV?
Снимка: iStock/Guliver

Изготвянето на резюме на трудовия опит и умения е критична част от процеса на търсене на работа. Но за младите търсещи работа, току-що завършили гимназия, колеж или следдипломни програми, една от първите пречки, които срещат, е дали трябва да подготвите автобиография или CV.

Каква е разликата и защо има значение при кандидатстване за работа?

Терминът résumé идва от френския résumer, което означава „обобщаване“, докато CV е съкращение за латинското curriculum vitae, което означава „ход на (нечий) живот“. Следователно най-голямата разлика между автобиография и CV е дължината. Резюмето предоставя кратък преглед на образованието, трудовия опит, пълномощията и съответните умения, обикновено побиращи се на една страница. От друга страна, автобиографията често е дълга няколко страници и представя подробно резюме на академичната подготовка и степени, професионален опит, изследвания, публикации, презентации и лекции, отличия и други постижения.

Лесен трик, с който ще блеснете на интервю за работа

Резюмета и автобиографиите също се различават по това, че първото обикновено е съобразено с конкретната работа, която представлява интерес. Резюмето обикновено включва само опита и уменията, които са пряко свързани с описанието на длъжността. Автобиографията може да бъде адаптирана до незначителна степен, като например подчертаване на специфични умения, свързани с работата, но в противен случай изисква малко редактиране или фина настройка от една кандидатура за работа до друга. CV-тата просто нарастват с течение на времето, тъй като към документа се добавят нови публикации, умения и постижения.

Автобиографиите обикновено са предпочитани в академичните среди и се използват почти изключително при кандидатстване за почти всяка работа в страна, различна от Канада или Съединените щати. В много случаи компаниите, училищата или други институции, които набират нови служители, са наясно какъв тип документ предпочитат, което елиминира голяма част от догадките за кандидатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Защо имаме замъглено зрение сутрин?
Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Събуждането със замъглено зрение може да бъде досадно или обезпокоително. Когато не сте сигурни какво замъглява зрението ви, лесно е да се чудите...