Какви ползи ни носи концепцията за „спокойно хранене“?

1565
Какви ползи ни носи концепцията за „спокойно хранене“?
Снимка: iStock

В забързаното ежедневие, за да успеем да завършим всичко планирано за деня, често скъсяваме времето за храна. Лапаме надве-натри сандвич, докато сме в коридора, купуваме пържени картофи от веригите за бързо хранене и също толкова бързо ги дъвчем, като се стараем да не губим време. Вечер, вместо да стоим до котлона и да готвим супа, поръчваме пица или кифлички.

Не е трудно да се отгатне с какво ни застрашава такова хранене „на бегом": затлъстяване, тежест в стомаха, проблеми с чревния тракт... Може би трябва да забавите темпото и да ядете бавно, получавайки от този процес истинско удоволствие? Именно това е залегнало в концепцията за бавно хранене (slow food) – за която някои предпочитат израза „спокойно хранене“. Нейните основни принципи са прости и ясни.

Класически правила за хранене

Правилното хранене е в основата на човешкото здраве и жизненост. Именно храната, която приемаме, осигурява развитието и постоянното обн...

Първо: създайте си подходяща атмосфера за хранене! Не яжте кифла или сандвич на улицата между офиса и парка. По-добре отидете в закусвалня или кафене, или просто седнете на пейка. Забравете поне за четвърт час неотложните проблеми. Изключете смартфона и излезте от социалните мрежи.

Вкъщи, поне вечер, е много добра идея да застелите масата с бяла покривка – даже, ако живеете сами. Бавното пиене на чай от красива чаша или обядването от хубава чиния е много по-приятно от преглъщането на храна, докато седите на маса, оплескана с петна и трохи. Преди да седнете зад масата, се успокойте и отпуснете.

Вторият принцип на спокойното хранене е използването само на свежи и натурални продукти при готвене. Никакви полуфабрикати, бързи закуски и други хранителни замърсители.

Принцип номер три: яжте бавно, усещайки всички вкусове на приготвеното ястие. Така не само ще се насладите на салатата или пържолата, но и няма да преядете – защото преяждането е просто следствие от забързаното ядене на обяд или вечеря, когато сигналите от стомаха не успяват да стигнат навреме до мозъка и да „съобщят“, че вече сте сити и „стига толкова“ .

Каква храна да консумираме на 20, 40 и 60 години

Правилното и здравословно хранене има огромно влияние върху начина ни на живот, външния вид, здравето и продължителността на живота ни....

Какви са другие ползи от спокойното хранене? То ще ви помогне да прецените по-внимателно и преразгледате хранителните си навици. Бавното вкусване ще ви позволи да разберете какви ястия харесвате и какви съставки са необходими за тях. Готовата „бърза храна“, ако се замислите, ще се окаже безвкусна, твърде солена или прекалено сладка. А домашно приготвената салата от зеленчуци с подправки и олио - неочаквано вкусна.

От това следва втората приятна последица за здравето – преминаването към натурални свежи и пресни продукти. Вече ще можете да различите вкуса на кюфтетата от магазина от домашно сготвените. А пакетираните готови продукти осезаемо отстъпват по вкус от приготвените в готварската ви печка.

И третото полезно следствие от бавното хранене: дори при повишена активност и натоварване ще започнете да се наслаждавате на живота и храната. Фокусирането в определен интервал от време само върху храната и нейния вкус ще ви даде време да се отпуснете и да се насладите. Главното е да не се разсейвате от дразнителите на външния свят, а да се вслушвате себе си, своите чувства и мисли по време на спокойното хранене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка

6 неща, които носят само жените с високо самочувствие

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Как да отслабнем след поредицата от празници?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com