Какви са негативните ефекти от редовното преяждане?

1199
Какви са негативните ефекти от редовното преяждане?
Снимка: iStock

Понякога всеки от нас си позволява да похапне малко повече от обикновеното, а особено в празничен период преяждането несъмнено е налице. Когато става въпрос за коледните или великденските изкушения, можем да си затворим очите, но ако преяждането се случва твърде често и дори ежедневно хапвате повече от необходимото, то определено тялото ви ще пострада. 

Нека видим какви са негативните ефекти от редовното преяждане в следващите редове.

Нарушена регулация на глада

Регулирането на глада се осъществява основно от два хормона - грелин и лептин. Първият стимулира апетита, а вторият го потушава. Когато няколко часа не сме се хранили, нивата на грелин се покачват, а когато започнем да се храним постепенно лептинът дава сигнали на мозъка, че сме сити. Но честото преяждане може да доведе до нарушения на този процес.

При редовната консумация на храни, богати на мазнини, сол или захар, в тялото ни се освобождават хормони на щастието като допамин, които влияят върху центровете за удоволствие в мозъка ни. При продължителното повтаряне на този процес организмът ни може да обвърже удоволствието именно с тези вредни и калорични храни. Това повлиява и върху регулацията на глада, защото често се случва да ни се прииска да ядем, за да изпитаме удоволствие, а не от истински глад.

Защо качваме килограми през зимата?

Натрупване на излишни мазнини

Ако ежедневно приемате повече калории, отколкото изразходвате, вие се намирате в състояние на калориен излишък. Този излишък доста често се натрупва и съхранява в тялото ни под формата на мастни натрупвания. Тоест преяждането се оказва един от причинителите на затлъстяването.

Но има и друг случай - ако се храните здравословно и поддържате добра физическа активност, също е възможно да преяждате - обаче с протеин. Протеините също могат да причинят натрупване на телесни мазнини, тъй като се метаболизират по-бавно. 

Увеличен риск от някои заболявания

Преяждането често води до затлъстяване, а оттам - да се появи т.нар. метаболитен синдром. По този начин се увеличават рисковете от развитие на заболявания на сърцето, диабет, инсулт и т.н.

Тези храни са задължителни след преяждане със сладкиши

Нарушение на мозъчната и храносмилателната функция

Редовното преяждане с течение на времето може да нанесе поражения и върху функциите на мозъка и храносмилателната система. Учените откриват връзка между затлъстяването и влошаването на паметта. Други неприятни ефекти от честото преяждане са гадене, киселини, газове и цялостно нарушаване на храносмилателния процес.

Мудност

Ако сте забелязали, всеки път, когато хапнем повече от необходимото, изпитваме чувство на мудност и веднага се насочваме към леглото. Често след преяждане се наблюдава реактивна хипогликемия - лек спад в стойностите на кръвната захар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com