Какво да пием, за да се чувстваме по-добре в жегите?

1586
Какво да пием, за да се чувстваме по-добре в жегите?
Снимка: iStock

Tоплите напитки могат не само да утолят жаждата ви, но и да помогнат на тялото да оцелее в летните жеги.

Много често усещаме умора, изтощение и летаргия през лятото, когато слънцето пече цял ден. Топлината често се отразява неблагоприятно дори на състоянието на човешкото здраве. Но какво да направите, за да прекарате щастливо понякога твърде топлите дни? Оказва се, че тялото ни в такива случаи просто няма достатъчно течност. Нашата задача е периодично да попълваме запасите му. Ето няколко напитки, които ще ви съдействат за това.

1. Студен чай

Зеленият чай идеално тонизира, подобрява тена и дори насърчава загубата на тегло и успешно бори жаждата, особено когато е студен. За приготвянето му, ще са ви необходими любимите ви пакетчета зелен чай, можете да добавите малко мента, маточина, лавандула или лимонова кора в него за аромат и по-ярък вкус. Варете напитката за 5 - 6 минути, после извадете торбичката и добавете лед. Регулирайте сладостта и киселинността по ваш вкус със захар, мед и лимонов сок. Ако сте любител на билковите чайове, тогава можете да направите хладна и много вкусна напитка от тях по същия принцип.

Как да оцелеем в ненормалната жега

2. Горещ чай

Може да изглежда странно, че има хора които предпочитат да пият топли напитки в летните горещини. Това обаче е един от начините да се скриете от тях. Има доста привърженици на факта, че горещият чай помага да се справите с жегата. Факт е, че когато пиете горещи напитки, телесната температура се вдига. Така топлината навън не се усеща толкова силно. Изследване от Училището по кинетика на тялото към Университета в Отава обаче показа, че горещият чай помага при горещината само когато духа ветрец или сте в стая с климатик или вентилатор. Горещите напитки понижават телесната температура, при условие че потта се изпарява бързо.

3. Смутита от плодове и зеленчуци

Лятото е времето на зеленчуците и плодовете, които изобилстват от витамини и минерали и толкова липсват на тялото през зимата. Защо не се възползвате от това и не си приготвите здравословно смути, което ще ви помогне да утолите жаждата си и да издържите на жегата. Според диетолозите, една от най-здравословните комбинации е спанак, пъпеш и краставица. Но можете да експериментирате с всичко, което имате в градината. Можете да правите и прясно изцедени сокове, но най-добре сами. Не забравяйте, че тези от магазина могат да съдържат много захар. Такива напитки не утоляват жаждата, а точно обратното.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com