Какво е дислексия? Или защо детето бърка буквите и не само

13835
Какво е дислексия? Или защо детето бърка буквите и не само
Снимка: iStock/Guliver

Непозната и неразбирана, дислексията може да постави родителите на сериозни изпитания, както и да създаде грешни представи за детето – че е мързеливо, нетрудолюбиво в училище, неспособно или глупаво. Познаването на дислексията позволява тя да не бъде приемана тежко от родителите – като присъда, да не се страхуват от нея и да се работи по преодоляване на проблемите и затрудненията.

Какво представлява дислексията?

Известна певица призна, че страда от дислексия

40-годишната певица Джесика Симпсън призна, че страда от дислексия. На своята страница в Инстаграм Джесика напомни на феновете, че...

Това е разстройство на способността за четене и писане или невъзможност да се извършват тези дейности. Тя обаче не означава липса на интелект и родителите не следва да се притесняват за развитието на детето си. Редица известни личности, гении, популярни лица, успели в живота си и оставили незаличима следа в историята, страдат или са страдали от дислексия. Такива са както личности от миналото като Моцарт, Бетовен, Айнщайн, Ханс Кристиян Андерсен, Дисни, така и съвременни звезди – Шер, Роби Уилямс и много други.

Самият термин дислексия има гръцки произход и може да се преведе като „трудна дума“. Дислексията представлява разместване или грешене на букви при писане и четене, огледално изписване на букви, невъзможност за разпознаване на дадена дума при изговаряне, докато в писмен вид се разпознава, смесване на звукове, трудности при запомняне на текст. Първите симптоми се проявяват още в ранното детство, но те могат да останат скрити и неразбираеми за родителите и реално състоянието да се установи при тръгване в подготвителна група или чак в училище. В ранно детство обикновено се наблюдават проблеми и трудности с фината моторика, късно започване на децата да говорят, трудно запомняне на стихчета, липса на интерес към тях и към детските песнички и римите, неправилен словоред при говор, разместване на сричките на думите, трудно научаване на нови думички или трудното им изговаряне, ако са по-сложни. Макар да съществуват тези първи индикатори, логопедите сочат, че до края на втори клас по-трудно се различават нормалните трудности в писането и четенето от дислексията. Децата с дислексия се справят отлично при устно изпитване и получават слабите оценки само при писмено. Развиват се отлично в спорта, изкуствата.

Какви други проблеми могат да се наблюдават при дислексия?

Децата, засегнати от дислексия, може да имат затруднения с разпознаване на ляво и дясно, отпред и отзад, трудно да се ориентират, да имат трудности със завързване на обувките си и др.

Специален шрифт ще помага на хора с дислексия да четат

За хората с дислексия научаването на четене, писане и езикови умения може да бъде борба, продължаваща цял живот, както и източник на не...

Защо е важна качествената и навременна реакция?

Децата с дислексия може да останат неразбрани, пренебрегнати от родители, съученици, учители, да се чувстват объркани, отхвърлени и това да породи агресия, ниска самооценка, да ги направи асоциални. Дислексията не е страшна. С правилна терапия и помощ детето преодолява трудностите и се развива отлично. Правилният подход ще разреши проблема и ще насочи детето в сфера, в която то да се развива, изпъкне и чувства здрав и пълноценен човек. Важна е подкрепата от семейството, както и тази на специалисти – педагог, психолог, логопед.

Децата с дислексия са надарени с умения – музикални, творчески и др., имат богато въображение, силно развита интуиция, сред тях има гениални личности, откриватели, художници, музиканти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно