Какво е дислексия? Или защо детето бърка буквите и не само

14263
Какво е дислексия? Или защо детето бърка буквите и не само
Снимка: iStock/Guliver

Непозната и неразбирана, дислексията може да постави родителите на сериозни изпитания, както и да създаде грешни представи за детето – че е мързеливо, нетрудолюбиво в училище, неспособно или глупаво. Познаването на дислексията позволява тя да не бъде приемана тежко от родителите – като присъда, да не се страхуват от нея и да се работи по преодоляване на проблемите и затрудненията.

Какво представлява дислексията?

Известна певица призна, че страда от дислексия

40-годишната певица Джесика Симпсън призна, че страда от дислексия. На своята страница в Инстаграм Джесика напомни на феновете, че...

Това е разстройство на способността за четене и писане или невъзможност да се извършват тези дейности. Тя обаче не означава липса на интелект и родителите не следва да се притесняват за развитието на детето си. Редица известни личности, гении, популярни лица, успели в живота си и оставили незаличима следа в историята, страдат или са страдали от дислексия. Такива са както личности от миналото като Моцарт, Бетовен, Айнщайн, Ханс Кристиян Андерсен, Дисни, така и съвременни звезди – Шер, Роби Уилямс и много други.

Самият термин дислексия има гръцки произход и може да се преведе като „трудна дума“. Дислексията представлява разместване или грешене на букви при писане и четене, огледално изписване на букви, невъзможност за разпознаване на дадена дума при изговаряне, докато в писмен вид се разпознава, смесване на звукове, трудности при запомняне на текст. Първите симптоми се проявяват още в ранното детство, но те могат да останат скрити и неразбираеми за родителите и реално състоянието да се установи при тръгване в подготвителна група или чак в училище. В ранно детство обикновено се наблюдават проблеми и трудности с фината моторика, късно започване на децата да говорят, трудно запомняне на стихчета, липса на интерес към тях и към детските песнички и римите, неправилен словоред при говор, разместване на сричките на думите, трудно научаване на нови думички или трудното им изговаряне, ако са по-сложни. Макар да съществуват тези първи индикатори, логопедите сочат, че до края на втори клас по-трудно се различават нормалните трудности в писането и четенето от дислексията. Децата с дислексия се справят отлично при устно изпитване и получават слабите оценки само при писмено. Развиват се отлично в спорта, изкуствата.

Какви други проблеми могат да се наблюдават при дислексия?

Децата, засегнати от дислексия, може да имат затруднения с разпознаване на ляво и дясно, отпред и отзад, трудно да се ориентират, да имат трудности със завързване на обувките си и др.

Специален шрифт ще помага на хора с дислексия да четат

За хората с дислексия научаването на четене, писане и езикови умения може да бъде борба, продължаваща цял живот, както и източник на не...

Защо е важна качествената и навременна реакция?

Децата с дислексия може да останат неразбрани, пренебрегнати от родители, съученици, учители, да се чувстват объркани, отхвърлени и това да породи агресия, ниска самооценка, да ги направи асоциални. Дислексията не е страшна. С правилна терапия и помощ детето преодолява трудностите и се развива отлично. Правилният подход ще разреши проблема и ще насочи детето в сфера, в която то да се развива, изпъкне и чувства здрав и пълноценен човек. Важна е подкрепата от семейството, както и тази на специалисти – педагог, психолог, логопед.

Децата с дислексия са надарени с умения – музикални, творчески и др., имат богато въображение, силно развита интуиция, сред тях има гениални личности, откриватели, художници, музиканти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да познаем фалшивото сребро, когато го видим?

Кои признаци издават фалшивия алкохол спрямо истинския?

5 забрани, които спазват дълголетниците

Как се пише: узаконяване или озаконяване?

Как да се уморявате по-малко: 5 храни за повече енергия

Защо не трябва да пиете вода преди лягане?

Колко ядки е препоръчително да се ядат на ден?

10 трика за избягване на сънливостта след обяд

Влияят ли татуировките върху здравето на кожата?

Ето кои змии не само симулират собствената си смърт, но и използват специални кървави ефекти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com