Какво е Джулай Морнинг – научете историята му

17069
Какво е Джулай Морнинг – научете историята му
Снимка: БГНЕС

Празникът, посветен на посрещането на слънцето в първото юлско утро на брега на морето, наричаме Джулай Морнинг. Макар името с право да не ви звучи българско, този миг на първата среща с първите юлски лъчи е празник не чужд, а роден, български, възникнал у нас във Варна през 80-те години на миналия век и свързан тясно с хипи културата. Изненадахте ли се? Не сте единствените.

Много хора погрешно считат, че това е празник, привнесен от чужда култура, подобно на Хелуин. Макар обичаите и традициите, свързани с празника, ритуалите, които се изпълнявали, да са повлияни от световното хипи движение, то самият ден, отдаден на пълно сливане с природата и посрещането на изгрева на брега на морето, са изцяло българска традиция, която отсъства в други страни. Научете повече за това какво е Джулай Морнинг и каква е историята на празника.

Какво е Джулай Морнинг?

Посрещането на изгрева на 1 юли на морския бряг, познато като Джулай Морнинг, е празник, роден от хипи културата, чието име произхожда от английското July Morning – в превод юлско утро, но чиито произход и зараждане нямат общо с англичаните. 

Историята на празника е изцяло българска. Докато стягате куфарите, за вълнуваща нощ срещу първи юли и още по-вълнуващо посрещане на утрото, поглъщайки жадно първите, обагрени в оранж слънчеви лъчи, отразяващи се в морето като огнени езици и пленяващи сетивата, преди да станете част от тази традиция и да я съпреживеете, чуйте повече за корените ѝ и историята на празника.

Какво се прави на Джулай Морнинг?

Историята на Джулай Морнинг

Зараждането на традицията за посрещане на изгрева на брега точно на 1 юли всяка година е свързано със събирането на вълнолома във Варна на група младежи с китари през 80-те години. Те свирят, пеят цяла нощ и очакват изгрева, за да споделят този приказен миг.

По неизвестни причини – заради своята малка традиция, която са си изградили, или защото преживяването ги е оставило жадни за още, те продължават да се събират на брега всяка година в нощта срещу 1 юли. Така посрещането на първите юнски слънчеви лъчи се превръща в празник, на който се наслаждават все повече хора.

През годините мястото, на което се събират жадните за емоции и влюбените в природата и морето, се променя – от вълнолома във Варна на брега на морето в село Варвара, но историята на Джулай Морнинг остава тясно свързана с морската ни столица, която е рожденото място на празника, и с хипи движението, олицетворяващо непокорния, бурен и бунтуващ се като разярено море младежки дух. В продължение на почти десетилетие и Камен бряг се превръща в гостоприемен дом на посрещащите слънцето, дошли от различни части на България. Камен бряг не е избран случайно като място – това е най-крайната източна точка на родното Черноморие, която винаги първа е огряна от слънцето.

"Джулай морнинг" – хора от цялата страна посрещнаха първото юлско слънце

Първият Джулай Морнинг в Камен бряг е посрещнат през 2007 година, като важен и дългоочакван гост е Джон Лоутън – музикант от групата Юрая Хийп, изпял песента, която дава име на празника „Джулай Морнинг“. Животът и отвъд него за Лоутън остават тясно свързани с морето, като приживе е водещ в съвместния филм и Община Бургас – „Джон Лоутън представя...“, разкриващ историята на Бургас и участник в  Каварна – Калиакра Рок Фест всяка година на 1 юли, а след смъртта се на 74-годишна възраст – като прахът му е разпръснат на Камен бряг, за да остане завинаги с онези неща, които са стояли на едно от първите места в сърцето му – морето, свободата, безкрая.

През изминалата година паметник на музиканта, изпълнил култовата песен, на която е кръстен празникът „Джулай морнинг“, е издигнат на Камен бряг в местност, наречена Огънчето. Така личността, духа и музиката на Лоутън продължават да звучат чрез онези, които ще посрещнат слънцето на първи юли на брега, чрез шума на морските вълни и чрез историята на празника и името му, които се предават на поколенията.

Днес Джулай морнинг и слънцето посрещат не само хората по лазурния бряг, но и тези във вътрешността на страната, избрали за свое местенце за споделяне на изгрева бреговете на различни сладки водни басейини или просто зелените поляни.  Готов ли си да посрещнем слънцето заедно?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези зодии ще донесат вихрушка от драма и емоции в живота ви

Какви грешки се правят при отглеждане на ягоди в двора

Кой и кога не трябва да ходи на сауна - проверете дали сте сред тях

Вгорчават живота си сами: Тези зодии не могат да се освободят от миналото

Какво е синхроничност и как да разберем, че сме преживели съдбовна среща

Дълбоки като океан: Тези носят интелектуални и емоционална мощ

Май месец носи изобилие на тези 4 зодии

30 утвърждения за привличане на мъж в живота ви

4 хитри трика да излезете от токсични отношения

Топ 5 зодии, които са страстни любовници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com