Какво се прави на Джулай Морнинг?

7003
Какво се прави на Джулай Морнинг?
Снимка: БГНЕС

Плановете за уикенда се правят рано, за да откриете подходящо място, отговарящо на очакванията и предпочитанията ви, на което да разпуснете в края на седмицата. И макар 1 юли да е само след няколко дни, време за планове има, тъй като 1 юли традиционно се посреща на морето, а поради дъждовното време все още има свободни места в повечето вили, къщи за гости и хотели, така че няма да ви е трудно да откриете най-доброто за вас предложение.

Защо морето е сцена за срещи и утрини, прекарани  заедно с хиляди непознати хора и приятели на брега точно на 1 юли? Защото е Джулай морнинг, посрещаме слънцето като символ на новото начало, на надеждата за по-добро утре заедно, там на хладния все още пясък и в компанията на солените морски вълни, разбиващи се в краката ни.

Какво е Джулай Морнинг?

Името на юлското утро, в което посрещаме слънцето на брега на морето или край друг воден басейн – Джулай морнинг произхожда от името на популярна песен на английската рок-група „Юрая Хийп“ от 1971 г. – „July Morning“ в превод от английски език – „Юлско утро“.

Джулай морнинг – посрещнахме първото юлско слънце

Традициите повеляват на 1 юли да се посрещне слънцето на морския бряг. В България тази традиция е свързана с хипи културата и е повлияна от световното хипи движение от 60-те и 70-те години на миналия век. Любопитен факт е обаче, че макар да е повлияна от световната хипи култура, традицията за посрещане на утрото на брега на морето е създадена у нас – в България, тя е непозната в Европа и е типично българска, макар това да не си личи от английското ѝ наименование, поради което повечето хора смятат, че подобно на Хелуин това е чужд празник, станал популярен и у нас. Джулай морнинг е точно това – буквално посрещне на утрото на брега на морето с хиляди познати, непознати и приятели, избрали да започнат своя първи юли именно така.

Какво се прави на Джулай морнинг?

Обичаите и ритуалите, свързани с празника, са повлияни и вдъхновени от текста на песента на популярната английска рок-група, чието име носи и самият празник.

Първият Джулай морнинг е отбелязан спонтанно във Варна около 1980 година, когато група младежи се събират на вълнолома, свирят на китари, пеят и посрещат първото юлско слънце заедно, изразявайки себе си  и своя бунт, чувствайки се свободни. Този ритуал по посрещане на слънцето заедно на брега продължава и всяка следваща година, за да се превърне в традиция, популярна и известна днес в България. По-късно мястото на провеждането на Джулай морнинг е сменено от Варна на Варвара – живописно селце в Община Царево, а в определен период от време дом за ритуала и празника е бил Камен бряг – най-крайната точна на Източното ни Черноморие, където слънцето изгрява най-рано.

Джулай морнинг – посрещаме първото юлско слънце

Да се върнем на въпроса какво се прави на Джулай морнинг. Освен че посрещаме с надежда утрото и първото юлско слънце, Джулай морнинг е и празник за душата и сетивата, бягство от сивия и прашен град, сливане с природата, израз на своеобразен бунт, усещане за свобода, ден за приятели, с които да споделите първите утринни лъчи на морски бряг. Повечето хора, които отбелязват Джулай морнинг, го правят всяка година с любимата си компания на едно и също място, където прекарват нощта преди Джулай морнинг край лагерен огън, свирейки, пеейки и съпреживявайки магията на празника.

Днес Джулай морнинг се чества и във вътрешността на страната, не само по Черноморието, като почитателите на празника се събират около различни водоеми или на широки поляни извън града, за да посрещнат изгрева заедно. Това посрещане на първите юлски слънчеви лъчи е и част от духовните практики, проповядвани от българския философ и теолог Петър Дънов – основател на Всемирно Бяло Братство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Желязната лейди: 4 начина да спечелите сърцето на жена Скорпион

Как да балансирате между връзката с партньора и приятелите ви

Ново начало: Как да смените професията, ако сте на 30, 40 или 50 години

Знамения за косата и ноктите, които всяка жена трябва да спазва

Защо се срещнахме, ако не можем да бъдем заедно

За да расте косата ни по-бързо: трихолог назовава 7-те най-добри продукта

Тези зодии ще донесат вихрушка от драма и емоции в живота ви

Какви грешки се правят при отглеждане на ягоди в двора

Кой и кога не трябва да ходи на сауна - проверете дали сте сред тях

Вгорчават живота си сами: Тези зодии не могат да се освободят от миналото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com