Какво количество захар преминава допустимата ДНЕВНА граница

2933
Какво количество захар преминава допустимата ДНЕВНА граница
Снимка: https://pixabay.com

Захарта се превръща в един от най-големите ни врагове в борбата с килограмите, но нейните негативи не се свеждат само върху фигурата ни, но и повлияват здравословното ни състояние. В нашето съвремие обаче сме заобиколени с безброй изкушения, съдържащи огромни количества захар, като често ни се случва да прекаляваме с консумацията на подобни продукти. 

Диетолозите са на мнение, че мнозинството от населението консумира твърде много захар без дори да осъзнава. Ние неусетно хапваме или пием продукти, които съдържат огромни количества от вредната съставка.

Какво количество захар преминава допустимата граница?

Почти е невъзможно да елиминираме напълно захарта от нашето меню, но е добре да сведем консумацията й до минимум. Всъщност, пълното изключване на тази съставка никак не е задължително, освен ако не сте предразположени или страдащи от диабет. 

Здравословният максимум за прием на захар в рамките на деня е индивидуален спрямо вашите хранителни навици. Обикновено допустимата граница е до 10% от общия калориен прием за деня, но някои американски учени смятат, че процентите трябва да са още по-ниски - 6%. Обобщено казано, колкото по-малко, толкова по-добре.

Всеки от нас има различно тегло и ръст, като грубо казано жените не бива да консумират повече от 6 лъжички захар на ден, което е равно на около 100 калории. При мъжете допустимите лъжички са 9, без връх.

Може би тези числа дори ви изненадват, но всъщност вие не предполагате какво голямо количество захар поглъщате дневно и колко пъти преминавате тази допустима граница. Най-често това е така поради напитките и готовите пакетирани храни, които не смятаме, че съдържат толкова много захар. Проведените проучвания отчитат, че повечето хора приемат около 475 калории от захар дневно. Това са много повече от 6 лъжички.

Доктор Кълбъртсън смята, че захарта има само калорийна стойност и не ни доставя никакви хранителни вещества. Тялото ни не извлича никакви ползи от нея, докато негативите са много и най-различни - наднормено тегло, повишен риск от диабет и заболявания на сърцето, метаболитни смущения, кожни и други възпаления и т.н.

Как да се ориентираме по етикетите на продуктите?

Не винаги на етикета ще бъде изписано “захар”. В някои случаи тя ще се среща под формата на царевичен сироп, сок от агаве, мед, меласа, тръстикова захар, декстроза, малтоза, фруктоза, малцов сироп, кленов сироп - вариантите са много, а захарта се влага във всеки един от тях. Затова отделете повече време за пазаруване и подбирайте внимателно храната си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно