Какво (не) знаем за картофите?

10339
Какво (не) знаем за картофите?
Снимка: iStock/Guliver

1. Картофите са от Южна Америка. Много хора погрешно смятат Ирландия за тяхното родно място. Култивирани от диво растение в регион, обхващащ Северозападна Боливия и Южно Перу. Пренесени са в Европа от испанските конкистадори в края на ХVІ-ти век.

2. Картофите започнали европейската си кариера с фалстарт – първите няколкостотин души, които ги консумирали, умрели скоропостижно. Причината била, че мореплавателите-аристократи, които докарали картофите от Южна Америка, не се сетили да обяснят на селяните, че се ядат не листата и стъблата – а корнеплодите, грудките. Колкото до листатата и стъблата, те наистина са отровни.

3. Хората отглеждат картофи от около 7000 години. Дори на моменти индианците им се кланяли, все едно са божества, и ги смятали за одушевени същества.

Защо картофите са опасни за бременните жени?

Този зеленчук е една от най-популярните храни в света. Той е хранителен и евтин, съдържа множество витамини и засища бързо и ефективно ...

4. Има около 4000 сорта картофи.

5. Различните картофи подхождат за разни ястия. Причината е, че отделните сортове имат различно нишестено съдържание. Картофите с по-висока наситеност на нишесте са по-добри за печене във фурна или пържене. Тези с ниски нива на нишесте не се разваряват – а това ги прави по-подходящи за салати, супи и яхнии.

5. Картофите принадлежат към същото семейство като тютюна. Оказва се, че семейство Картофови (Solanaceae) е доста обширно и включва много растения – домати, патладжани, пипер, татул, петуния, тютюн.

6. Позеленелите картофи не бива да се ядат. Когато картофът позеленее, това означава, че е бил изложен на твърде много слънце по време на съхранението и е образувал леката отрова соланин - която причинява главоболие, гадене и общо неразположение. Достатъчно е да изрежете зелените участъци, а останалото може спокойно да се готви. 

Не изхвърляйте водата, в която сте варили картофи

В следващите няколко реда ще ви запознаем и с това - защо не бива да изхвърляте водата от сварени картофи.Много голям процент от хората...

7. При съответни условия картофите могат да се запазят до една година. Не очаквайте обаче да издържат толкова дълго в домашни условия. За подобно дългосрочно съхранение на картофи са необходими доста добре изградено оборудване и специализиран търговски склад.

8. Инките са ползвали картофи по различни начини. Днес всичко, което правим с картофите, е да ги ядем. Но инките са имали по-всеобхватни отношения с тях и са ги използвали за лечение на различни заболявания. Типичният лек против зъбобол бил да носите със себе си един картоф (за съжаление, не е известно какво точно е трябвало да се прави с него). Ако пък човек изпитвал болки в мускулите или костите, тогава за лечение се използвал бульонът, останал от варени картофи.

9. Обикновените картофи нямат нищо общо с бататите, наричани „сладки картофи“. Единствената връзка между тях е, че са нишестени зеленчуци, които растат под земята. Но докато картофите са грудки, бататите всъщност са просто уголемени корени на растението. Те дори не са от едно семейство: картофите са си от семейство Картофови, а бататите спадат към семейство Поветицови.

10. Картофът е първият отгледан зеленчук в Космоса. През 1995 г. половината от една партида картофи били изпратени със совалката „Колумбия“, другата половина – оставени на Земята. Експериментът бил успешен: нямало забележими разлики между двете групи картофи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Няма магия: жените с тези качества винаги имат много почитатели

3 неочевидни признака, че шефът ви е психопат

Как да манипулираме манипулаторите?

Има ли прилика: Как е изглеждал истинският султан Сюлейман в живота?

Те крадат младостта ви: 6 навика за красота, които трябва да забравите до 40-годишна възраст

Тези зодии са любимци на всички

Защо се появяват синини по ръцете без причина?

Кошмарни: Тези зодии постоянно променят настроението си

Жените от тези зодии винаги пазят тайни във връзките си

Как да се отървете от буца в гърлото с помощта на народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com