Какво никога не се слага в багажа преди полет?

12867
Какво никога не се слага в багажа преди полет?
Снимка: iStock

Всеки пътувал със самолет знае, че преди полет багажът на пътника се разделя на 2 части. Обемистият и тежък (обикновено до 20 кг безплатно, нагоре се плаща) се отделя от пътника и бива откаран в багажното отделение на съответния самолет, именно него и наричат „багаж“. А по-лекият - т.нар. ръчен багаж, пътникът може да държи при себе си в самолета.

Разбира се, това отделяне на основния багаж от собственика му носи известен риск. И този риск е съвсем реален – статистиката сочи, че при полетите се губи всеки 175-ти куфар (чанта). Ето защо, има вещи, които в никакъв случай не бива да оставяте в „багажа“ - а трябва винаги да бъдат заедно с вас в „ръчния багаж“. Кои са тези предмети?

1. Документи. Неопитните пътници смятат, че куфарът им е сейф, в който трябва да сложат всички най-ценни неща. Но ако поставите паспорта (личната си карта) в куфара, не можете да се регистрирате за полета. Сложите ли там документи с хотелска резервация, тогава в хотела ще трябва да се туткате с разопаковане на багажа си, за да намерите листа с потвърждението. Ако пък багажът бъде загубен заедно с ценните документи, ще трябва да положите много усилия, за да ги възстановите.

2. Лекарства. Ако сте болни, е нужно лекарствата ви да са под ръка. Дори да летите с кратък полет, багажът може да се забави. Но ако внезапно имате нужда от хапче? Понякога не може да купите необходимото лекарство в чужбина без рецепта и ще се наложи да ходите по тамошни доктори.

3. Пари, банкови карти, бижута. Никога не слагайте пари, банкови карти и бижута в куфара си! Летищните служители могат да ги откраднат. Да-да, крадат като едното нищо, случвало се е! И ако куфарът изчезне, ще останете без пари.

Как да опаковаме багажа си така, че да заема по-малко място?

Един от най-големите кошмари за пътуващите е да носят голямо количество багаж. Това може да оскъпи много тяхното пътуване и самолетните...

4. Дрехи. Носете в ръчния си багаж дрехите, от които ще се нуждаете в мястото на кацане. Възможна е такава ситуация: летите от някой топъл град по тениска към ски-курорт, а зимните дрехи са в куфара, който е изчезнал. Зинзикането до хотела ви е гарантирано!

5. Лаптоп, камера и друго ценно оборудване. Имайте предвид, че летищните товаро-разтоварачи подхвърлят чантите и куфарите като баскетболни топки – на всичко отгоре понякога ги изпускат на земята. Изводите остават за вас!

6. Скъпа козметика. Изненадващо, но е факт, че гореспоменатите товаро-разтоварачи понякога крадат луксозна козметика и парфюми. Красотата е велика сила, затова по възможност носете скъпата си козметика в ръчния багаж!

7. Ключове. Вие се завръщате у дома, а ключовете от апартамента са в куфар, който е забавен или изгубен. В къщи няма никой. Какво ще направите? Ами, направете това: никога не се разделяйте с ключовете си! 

Какво да сторите, ако куфарът ви липсва?

5 трика, с чиято помощ ще се разминете с таксите за багаж

Свръхбагажът е проблем е познат на мнозина: докато са на почивка, купуват сувенири и в крайна сметка е трудно куфарът да се затвори. Е...

1. Намерете гишето за изгубени и намерени вещи (Lost and Found), което се намира в багажната зала.

2. Ако багажът не се открие до 21 дни, авиокомпанията ще плати обезщетение.

3. Според статистиката 90% от изгубените багажи се намират до 2 дни.

---

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com